In dit artikel wordt nader toegelicht hoe u kunt beginnen met speculeren in aandelen. Er zijn verschillende beleggingsmethodes waar beleggers gebruik van kunnen maken om te speculeren in aandelen. Veel beginnende beleggers maken de fout om te beleggen op bedrijven die ze kennen van naam, dit wordt ook wel impulsief beleggen genoemd. Impulsief beleggen brengt vaak risico’s met zich mee. In dit artikel wordt toegelicht hoe u op een slimme manier kunt speculeren in aandelen.

 Speculeren in aandelen

Speculeren in aandelen: Beleggingsmethodes

Er zijn verschillende beleggingsmethodes waar beleggers gebruik van kunnen maken. In dit artikel worden twee methodes nader toegelicht; de fundamentele- en technische analyse. Bij de fundamentele analyse wordt er gekeken naar de recente ontwikkelingen en bij de technische analyse wordt er gekeken naar de geschiedenis van de koers.

Beleggingsmethode: Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse wordt er gekeken naar de recente ontwikkelingen met betrekking tot financiële gegevens van bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven. Deze recente ontwikkelingen kunnen gevonden worden in het online nieuws, wat dagelijks gepubliceerd wordt. Overigens kunnen deze ontwikkelingen zowel positief als negatief zijn. Aan de hand hiervan kunnen beleggers bepalen om te speculeren op een koersstijging of op een koersdaling.

Bij een positief nieuwsbericht kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersstijging. Wij geloven dat een positief nieuwsbericht ook een positieve invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder beleggers. Positieve nieuwsberichten zorgen er in veel gevallen voor dat beleggers meer vertrouwen krijgen in een bepaald bedrijf. Een voorbeeld van een positief nieuwsbericht wordt hieronder geïllustreerd.

Voorbeeld positief nieuwsbericht

Figuur 1: Speculeren in aandelen – Voorbeeld positief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Wij geloven dat een negatief nieuwsbericht ook een negatieve invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder beleggers. Negatieve nieuwsberichten zorgen er in veel gevallen voor dat beleggers minder vertrouwen krijgen in een bepaald bedrijf. Een voorbeeld van een negatief nieuwsbericht wordt hieronder geïllustreerd.

Voorbeeld negatief nieuwsbericht

Figuur 2: Speculeren in aandelen – Voorbeeld negatief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

De fundamentele analyse bestaat uit het vinden van een aanleiding, het scheppen van een verwachting en dan kunnen beleggers gaan handelen.

Stappen voor de fundamentele analyse

Figuur 3: Speculeren in aandelen – Stappen van de fundamentele analyse. Klik om te vergroten.

Beleggingsmethode: Technische analyse

Bij de technische analyse gaat het niet om recente ontwikkelingen, maar om de geschiedenis van de koers. Kortom, bij de technische analyse gaat het om het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie uit de markt. Hierbij kunnen beleggers denken aan prijs en omzet. Aan de hand hiervan kunnen beleggers uitspraken proberen te doen over toekomstige koersen in de effectenmarkt.

Bij de technische analyse gaat het overigens niet over de financiële gegevens en achtergronden van bedrijven zoals bij de fundamentele analyse. Bij de technische analyse kunnen beleggers gebruik maken van enkele handige functies, deze worden overigens ook wel indicatoren genoemd. Hieronder wordt een voorbeeld van de technische analyse weergegeven. In dit voorbeeld worden de volgende indicatoren geïllustreerd: Bollinger bands (groene lijn) en voortschrijdend gemiddelde (rode lijn).

Voorbeeld technische analyse

Figuur 4: Voorbeeld technische analyse. Klik om te vergroten.

In het voorbeeld wordt aangegeven dat de rode lijn de koers sneed om 15:23 uur. Tevens ging deze onderlangs (zie groene pijl). Volgens de theorie wijst dit op een koersstijging.

Online beleggen

Bij online beleggen kunnen beleggers profiteren van de hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met 100 euro of minder. Kortom, beleggers zijn hierdoor niet genoodzaakt om te beleggen met 1000 euro of meer. De hefboom vergroot de inleg met een vooraf bepaalde hefboomfactor. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

Hefboomconstructie

Figuur 5: Voorbeeld van de hefboomconstructie. Klik om te vergroten.

In het voorbeeld wordt aangegeven dat een belegger wil beleggen met een inleg van 100 euro. De hefboomfactor is in dit geval 1:20, dat betekent dat de inleg wordt vermenigvuldigd met 20. De nieuwe inlegwaarde van de belegger wordt dan 2.000 euro (100 maal 20). Hiermee kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen om meer winst te realiseren bij een goede voorspelling van de koers.

Risico’s tijdens het beleggen

Het is van belang om te weten dat online beleggen risico’s met zich mee kan brengen. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers meer winst kunnen realiseren, bij een goede voorspelling van de koers. Daarentegen is het ook mogelijk om meer te verliezen door de hefboom, bij een verkeerde voorspelling van de koers.

Beleggen voor beginners: Leren beleggen

Voor beginnende beleggers is er een handige cursus beleggen voor beginners. In deze cursus worden belangrijke aspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Tevens worden enkele beleggingstermen behandeld en worden de verschillende beleggingsmethodes in praktijkvoorbeelden nader toegelicht. De verschillende beleggingsmethodes worden overigens verder uitgelegd in deze cursus.

Demo beleggen

Met demo beleggen krijgen beginnende beleggers de kans om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Bij een demo account ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Na genoeg oefenen kunnen beleggers gemakkelijk in dezelfde software overschakelen naar echt beleggen met echt geld.

Download de gratis beleggingssoftware!


Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse