We krijgen wel eens vragen over het fenomeen daytraden. Veel mensen die zijn geinteresseerd in het beleggen hebben de term ergens gehoord maar weten niet precies wat het inhoud. We gaan de volgende vragen behandelen. Wat is daytraden precies? Kan ik het ook? En in hoeverre verschilt het van gewoon beleggen?

Beleggen voor beginners

Wat is daytraden?

Onder daytraden verstaan we een specifieke manier van beleggen.  Een echte Daytrader is een particuliere belegger die door dagelijks speculeren op de beurs en hiermee zichzelf in zijn levensonderhoud kan voorzien. Nu begrijpt u misschien beter waarom het zo populair is. Thuis werken, zonder baas, en door enkele uurtjes per dag online te beleggen een gezin kunnen onderhouden klinkt voor iedereen goed in de oren.

Beleggen voor beginners vraag | Kan ik ook daytraden?

Daytraden is laagdrempliger dan je denkt. Als je gaat speculeren via een daytrader computer programma, dan geniet je de bekende hefboomwerking: je inleg is een factor 10 tot 100x zoveel waard als je ermee gaat daytraden. Dus stel dat je 500 euro te besteden hebt voor daytraden, dan kun je met dit bedrag voor 500 x 10 = 5000 euro aan ‘posities kopen’ via een daytrading computer programma.  Een concreet voorbeeld.

Stel dat een aandeel KPN 50 euro kost. Normaal gezien kun je met je inleg van 500 euro 10 aandelen KPN kopen. Stel dat het aandeel KPN stijgt in koers van 50 euro naar 51 euro. Dan heb je 10 x 1 = 10 euro winst.

Als je gaat daytraden via een daytrading programma, dan kun je met 500 euro x 10 = 5000 euro aan posities aandelen KPN kopen. Dit komt omdat je bij daytraden gebruikt maakt van de zogenaamde hefboomwerking. Het voordeel van deze hefboom laat zich eenvoudig illustreren: met deze 5000 euro kun je 100 aandelen KPN kopen. Als de koers stijgt van 50 euro naar 51 euro per aandeel, dan heb je 100 * 1 = 100 euro winst.

Kortom, bij traditioneel beleggen heb je een winst van 10 euro en bij daytraden een winst van 100 euro. Dat is dus 10 maal zoveel.

Een bijkomend voordeel van daytraden is dat je ook winst kunt maken als de koers daalt. Bij traditioneel beleggen maak je verlies als de koers daalt. Stel dat de koers daalt van 50 euro per aandeel naar 49 euro per aandeel, dan heb je met 500 inleg 10 euro verlies gemaakt.

Als je gaat daytraden en je speculeert op een prijsdaling van dit aandeel, dan had je winst gemaakt op deze koersdaling: namelijk, 1 euro x 100 = 100 euro winst.

Zo kun je dus met daytraden geld verdienen als koersen stijgen, maar ook dalen. Het is daarom niet verwonderlijk dat daytraders ongeacht het economische klimaat geld kunnen verdienen. Met name de afgelopen jaren sinds de recessie zijn er daytraders geweest die zeer lucratieve winsten hebben gemaakt door te speculeren op prijsdalingen van aandelen, maar ook op prijsdalingen van andere ‘effecten’ , zoals valuta, grondstoffen en edelmetalen. Natuurlijk kun je ook geld verliezen met daytraden. Hiervoor hebben de online brokers die daytrading aanbieden echter ook nuttige oplossingen gevonden: je kunt je verlies beperken door van te voren in het computer programmaatje in te stellen hoeveel verlies je maximaal wilt hebben (‘stop loss’ wordt dit genoemd). Als de koers de andere kant op gaat die je had verwacht, dan zul je nooit meer verlies hebben dan datgene wat je maximaal hebt ‘aangevinkt’. Zo voorkom je dus dat je onnodige verliezen maakt. Daytraden is hiermee dus behoorlijk transparant.

In hoeverre verschilt het van gewoon beleggen?

In principe valt daytraden gewoon onder beleggen, daytraders doen niet iets wat geen beleggen is. Maar het is een specifiek soort beleggen. Het is meer gericht op speculeren, korte transacties op dezelfde dag een positie openen en sluiten. Ze kopen niets fysieks maar speculeren op de prijsverschillen. Het is gericht op financieel derivaten zoals futures en CFD’s en opties. Zoals we net aangaven heeft daytraden 2 voordelen t.o.v. traditioneel beleggen: je hebt minder inleg nodig om toch serieus te kunnen handelen en je kunt winst maken als koersen dalen.

Hoe kan ik het beste beginnen met daytraden als ik geen ervaring heb met beleggen of daytraden?

Er zijn 2 mogelijkheden. Als je iemand bent die het snelst leert in de praktijk door zelf te ‘spelen’ of dingen toe te passen, dan kun je gratis leren of het daytraden wat voor je is door een demo account bij een online broker gratis te downloaden. Hiermee ontvang je direct gratis virtueel beleggingsgeld (rond de 20.000 euro meestal) waarmee je risicoloos kunt experimenteren.

Als je echt stap voor stap wilt leren hoe je moet traden, dan kun je geheel gratis onze online cursus daytraden voor beginners volgen. In minder dan 30 minuten leer je de belangrijkste theorie en echte praktijkvoorbeelden. Deze cursus is reeds door tientallen mensen gevolgd. De meeste cursisten zijn mensen die een bestaande baan hebben en extra inkomsten zoeken.

Wil jij onze gratis cursus daytraden voor beginners volgen? Klik dan hier en volg de online cursus daytraden voor beginners.

Ben je benieuwd naar praktijkervaringen hoe het mogelijk is om geld te verdienen met daytraden voor beginners? Kijk dan hier naar onze ervaringen.