In het artikel ‘ervaring aandelen kopen Gemalto’ wordt uitgelegd hoe u kunt beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Online beleggen brengt veel mogelijkheden met zich mee, niet alle beginnende beleggers zijn op de hoogte van deze mogelijkheden en voordelen. In dit artikel zullen we de voordelen toelichten en aan de hand van een beleggingsvoorbeeld uitleggen hoe u kunt handelen in aandelen met een online beleggingsprogramma. Meer weten? Lees dan verder!

Ervaring aandelen kopen Gemalto

Hoe werkt online beleggen?

Bij online beleggen hebben beleggers de mogelijkheid om op ieder moment van de dag een beleggingspositie te openen. Het enige wat beleggers nodig hebben is een desktop of laptop met internetverbinding. Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om het beleggingsprogramma te downloaden als app op de tablet of smartphone. Hierdoor is het voor beleggers mogelijk om op ieder moment van de dag te handelen.

Online beleggen wordt ook wel CFD beleggen genoemd, dit is de afkorting voor Contract For Difference. Bij deze vorm van beleggen kan een belegger winst realiseren met een goede voorspelling van de koers. De belegger ontvangt in dat geval het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. De broker is de aanbieder van het beleggingsprogramma waar beleggers gebruik van kunnen maken om te handelen in effecten zoals aandelen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid dat een belegger te maken krijgt met een verlies. In dat geval dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen.

Voordelen van online beleggen

Online beleggen brengt veel voordelen met zich mee. Zoals eerder werd aangegeven is het bij online beleggen mogelijk om te handelen met een laptop, tablet en smartphone. Hieronder worden nog enkele voordelen van online beleggen beschreven.

  • Beleggers kunnen beleggen met weinig geld, door het hefboomeffect. We zullen dit nader toelichten in dit artikel.
  • Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers speculeren op een koersstijging en koersdaling. Bij een goede voorspelling heeft de belegger winst gerealiseerd. Beleggen op een koersstijging wordt overigens ook wel long gaan genoemd en het beleggen op een koersdaling wordt ook wel short gaan genoemd.
  • Met een online beleggingsprogramma hebben beleggers de mogelijkheid om risico’s te beperken met functies in het beleggingsprogramma, we zullen dit nader toelichten.

Ervaring aandelen kopen Gemalto: Aanleiding

Voordat een belegger besluit om te handelen in effecten, wordt er eerst gezocht naar een aanleiding. Dit is een manier om risico’s tijdens het beleggen te beperken. In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse om een aanleiding te vinden. Bij de beleggingsmethode wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen inzake de financiële situatie van een beursgenoteerd bedrijf.

Op 2 maart kwamen wij onderstaand artikel tegen over de digitale beveiliger Gemalto. In het artikel wordt aangegeven dat Gemalto 5,7 procent aan beurswaarde won, omdat de multinational de afnemende opbrengsten op de markt voor mobiele telefonie wist te compenseren met een groei op andere vlakken. Dat is uitstekend nieuws over de digitale beveiliger, dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersstijging Gemalto.

Gemalto-nieuwsbericht

Figuur 1. Ervaring aandelen kopen Gemalto – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Ervaring aandelen kopen Gemalto: Koersverloop

Naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht besloten wij om een beleggingspositie te openen met een inleg van 113,58 euro. Zoals eerder werd aangegeven maken beleggers bij het online beleggingsprogramma automatisch gebruik van het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De hefboomfactor bij de handel in aandelen is vaak 1:5 of 1:10. In dit geval was de hefboomfactor 1:5. Dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 5. De uitkomst hiervan is 567,90 euro, hierdoor konden wij een aandelenpositie innemen van 10 aandelen Gemalto.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. Hier is te zien dat de koers na het openen eerst gelijk is gebleven met aan het eind een duidelijke stijging.

Gemalto koersverloop

Figuur 2. Ervaring aandelen kopen Gemalto – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Ervaring aandelen kopen Gemalto: Eindresultaat

Zoals eerder werd aangegeven is het mogelijk om risico’s te beperken met functies in het beleggingsprogramma. In dit beleggingsvoorbeeld hebben wij daar ook gebruik van gemaakt. De functies in het beleggingsprogramma worden profit call en stop loss functies genoemd. Beleggers kunnen met deze functies een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen. Als de koers één van de aangegeven punten bereikt wordt de positie automatisch gesloten.

In dit voorbeeld werd onze beleggingspositie automatisch gesloten door de profit call functie. Dat betekent dat de koers het gewenste rendement had bereikt van 29%. Dat is een uitstekend rendement. Wij hebben met dit rendement een winst gerealiseerd van 32,76 euro. Hieronder wordt het resultaat van de belegging weergegeven. Hier is ook te zien dat wij een kleine premie hebben betaald van 0,14 euro. Deze premie moesten wij betalen, omdat wij de positie langer dan één beursdag open hadden. Zoals u ziet is de premie vaak niet hoog, dit is overigens wel afhankelijk hoelang de positie geopend is.

Gemalto-resultaat

Figuur 3. Ervaring aandelen kopen Gemalto – Eindresultaat. Klik om te vergroten. 

Meer leren over CFD beleggen?

Als u meer wilt leren als beginnende belegger, is het verstandig om gebruik te maken van de gratis cursus beleggen. Met deze cursus kunt u meer leren over alle mogelijkheden en de basisaspecten van online beleggen, oftewel CFD beleggen. Daarnaast heeft u de kans om het beleggen te oefenen door gebruik te maken van de beurssimulator. Met de beurssimulator kunnen beleggers het beleggen oefenen zonder financieel risico te lopen.

Download het gratis beleggingsprogramma

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging 
http://www.nu.nl/beurs/4508079/beleggers-doen-rustig-winsten-eerder-week.html