Particuliere beleggers mogen niet zelf op de beurs handelen, het kopen en verkopen van aandelen, opties en andere beleggingsproducten worden geregeld door bedrijven en instanties die zijn gelieerd aan de beurs zelf. Als een particulier dus wil beleggen moet dit via een tussen persoon. Dit noemen wij de Brokers. Op deze pagina wordt kort uitgelegd wat een broker is, wat ze doen, waarom ze het doen en welke soorten brokers er zijn.

Wat zijn brokers?

Broker is eigenlijk niets meer dan Engels voor makelaar. Voluit zijn brokers die we nodig hebben voor het beleggen eigenlijk ‘stock brokers’. Omdat we in het Nederlands geen andere vorm van broker gebruiken en effectenmakelaar verschrikkelijk klinkt gebruiken we het Engelse broker om de instantie aan te duiden tussen een belegger en de beurs.

Waarom zijn brokers nodig?

Brokers zijn helaas nodig omdat een particulier niet mag handelen op de beurs. Brokers geven particuliere beleggers de mogelijkheid om te handelen op de markt, met de expertise van de brokers zelf. Voor deze dienst verdient de broker een bepaalde commissie op elke transactie. Vroeger was dit een substantieel bedrag waardoor het niet interessant was met een klein kapitaal veel kleine transacties aan te gaan zoals nu gebeurd met daytrading.

Waarom online brokers?

Tegenwoordig echter zijn er online brokers die gebruik maken van veel geautomatiseerde online beleggingsmogelijkheden. Op deze manier kunnen ze de kosten drukken en zijn de commissies vele malen lager dan vroeger. Dit zijn online brokers zoals eToro, Plus500 of Markets.com. Nu is het ook voor de particuliere beleggers met een kleiner kapitaal een goed idee om te beleggen.

Zijn er verschillende brokers?

Er zijn eigenlijk drie verschillende rollen dat brokers kunnen vervullen

  1. Representerende broker
  2. Advies gevende broker
  3. Uitvoerende broker

Representerende broker

Een representerende broker vertegenwoordigt u op de beurs, deze handelt met uw instemming met uw kapitaal. De broker die deze rol vervult probeert voor u zoveel mogelijk rendement te halen met zo min mogelijk risico. Voor deze dienst betaalt u vaak natuurlijk meer commissie. Daarnaast bent u zelf dan niet meer aan het beleggen, maar laat u dat iemand voor u doen.

Advies gevende broker

Een adviserende broker laat u uw eigen transacties maken maar laat u wel weten of dat een goed idee is, waar nog kansen liggen, hoeveel exposure u heeft etcetera. Ook kan deze broker uit eigen initiatief advies geven om iets te kopen.

Uitvoerende broker

Daarnaast is er natuurlijk nog de gewone uitvoerende broker. Deze handelt alleen als u wil handelen. U wilt een x aantal aandelen kopen, dan zal de uitvoerende broker deze transactie uitvoeren.

Er zijn veel verschillende brokers, welke broker is wat voor mij?

Welke broker bij u past ligt eigenlijk aan uw risicoprofiel als u liever een ander wil laten handelen voor u dan kunt u een representerende broker kiezen, maar u kunt ook met het online beleggen een broker kiezen met een autotrader, die volgens bepaalde algoritmes werkt.

Als u liever zelf online wil beleggen moet u natuurlijk ook account afsluiten bij een online broker. Het online beleggen gaat vaak over de wat kleinere transacties die vaker worden gemaakt, wil dat winstgevend zijn heeft u een online broker nodig met lage commissies.

Op deze site hebben we een brokers vergelijking pagina waarbij verschillende brokers worden vergeleken. Wilt u liever beginnen met een demo account dan hebben we ook een pagina waarbij we de verschillende demo accounts met elkaar vergelijken.