In eerder gepubliceerde artikelen heeft u kunnen lezen hoe het principe van CFD beleggen werkt en welke kansen en risico’s hiermee gepaard gaan. Mocht u nou nog eens willen nalezen wat CFD’s precies zijn, bekijk dan dit artikel nog eens. In dit artikel bespreken we één van de tools waarmee het risico op verlies sterk beperkt wordt en de kans op het maken van winst vergroot wordt, de stop loss order. Wat is de stop loss order? Hoe werkt die en wanneer zet ik hem in?

Wat is een stop loss order?

Een stop loss order is een tool waarmee u meer grip kunt krijgen op uw beleggingen. Het zorgt ervoor dat de kans op verlies beperkt wordt en de kans op winst wordt vergroot. Dit klinkt tegenstrijdig, dat het beide kansen op werkt, echter is dit toch echt het geval.  Een stop loss order is in feite een limiet die u in uw positie stopt waarmee u aangeeft wat welk verlies u maximaal wilt pakken en bij welke winst u uw positie wilt verkopen. Het is dus een automatische order aan uw broker voor het verkopen van uw CFD’s. Wanneer gekeken wordt naar de stop loss order aan de onderkant van de koers, dus om uw verliezen te beperken, is het verstandig om deze in te zetten op een niveau waarbij het verlies voor u acceptabel is. U moet bij het inzetten van de stop loss wel rekening houden met het feit dat de koers eerst een beetje weg kan zakken voordat deze gaat stijgen. Wanneer u uw stop loss order dan heel kort op de koers heeft gezet kan het zijn dat deze eerst even wegzakt, uw positie wordt automatisch verkocht, waarna de koers stijgt. Doordat u zo’n kleine marge had tussen de koers en uw stop loss kunt u dan niet meer profiteren van de koersstijging. Dit geldt ook voor de stop limiet, de benaming voor de stop loss aan de bovenkant van de koers, dus bij een koersstijging. Het inzetten van deze limiet is zeer verstandig om op tijd uw winst te pakken. Niets is meer frustrerend dan zien dat uw winst heeft maar niet verkopen om de dag erna er vervolgens achter te komen dat uw winst is verdampt en is omgezet in een verlies. Verkoop dus op tijd.

Wanneer gebruik ik een stop loss order?

Het gebruik voor een stop loss order en stop limiet is niet verplicht bij het aangaan van een positie, echter adviseren wij iedereen om deze altijd in te stellen. Er zijn beleggers die de stop loss orders en limieten in hun hoofd hebben en ook daadwerkelijk uitvoeren, als u echter plotseling niet in staat bent om achter uw computer te zitten kan dit u veel geld kosten. Door deze orders altijd in te stellen beschermt u zichzelf tegen hele rare uitslagen en zal het rendement in uw portefeuille een stabieler verloop vertonen.

Het instellen van een stop loss order en stop limiet is iets dat u het beste kunt leren door het zelf te proberen. Hoeveel er ook over geschreven wordt, in de praktijk leert u veruit het meest. Mocht u de stap te groot vinden om uw eigen geld hiervoor in te zetten hebben wij voor u een oplossing: de demoaccount. De demoaccount is een gratis account waar u met virtueel geld kunt beleggen en zo het beleggen onder de knie kunt krijgen. Deze accounts zijn volledig gratis en vrijblijvend en geven u een mooi kijkje in de wereld van het beleggen.

 – Klik hier om een demoaccount te downloaden.