Welkom bij hoofdstuk 4 van de cursus beleggen voor beginners. In dit hoofdstuk bespreken we op welke wijze u het beste uw risico’s bij het beleggen kunt beheersen. Dit hoofdstuk is zeer belangrijk omdat een goede kennis van deze informatie er voor kan zorgen dat u minder verliezen maakt en u dus een succesvollere belegger wordt.

Het beheersen van uw risico’s

Het beheersen van uw risico’s is één van de belangrijkste zaken die u als belegger geregeld moet hebben, echter is het ook één van de moeilijkste facetten van het beleggen. Onder het beheersen van uw risico’s verstaan we het zo veel mogelijk verkleinen van de kans op verlies. Om dit te bereiken hebben wij voor u een aantal zaken op een rij gezet die bij veel beginnende beleggers mis gaan.

Geen gebruik maken van de Stop Loss en Stop Limit

Eén van de belangrijkste zaken waarmee u uw verliezen en winsten kunt beschermen is het inzetten van een ‘Stop Loss’ en ‘Stop Limit’. Ondanks dat het zeer handige hulpmiddelen zijn wordt het door veel beleggers niet gebruikt. De eerder genoemde hefboom biedt u de kans om bij een goede voorspelling meer winst te maken, echter kan dit ook de andere kant op werken. De ‘Stop loss’ en ‘Stop Limit’ zijn 2 hulpfuncties die kunnen helpen om uw risico te beperken. Maar wat is dat precies, die ‘Stop Loss’ en ‘Stop Limit’?

Een ‘Stop Loss’ is een prijs die u meegeeft wanneer u een positie opent waarmee u aangeeft dat bij die koers u uw verlies wilt pakken. Met deze koers geeft u dus aan dat u niet meer dan een bepaald bedrag wilt verliezen. Wanneer de koers van de geopende positie deze koers bereikt sluit de positie zich automatisch en is uw verlies door het systeem automatisch gepakt. Een ‘Stop Loss’ is dus een manier om u tegen zeer grote verliezen te beschermen. Veel beginnende beleggers snappen niet direct het doel van het inzetten van een ‘Stop Loss’, echter zal wanneer u begint met handelen de functionaliteit duidelijk worden. Door de hefboomwerking van CFD’s kunnen verliezen in een korte periode vrij hard oplopen en wanneer u dan niet achter uw pc zou zitten kost dat u een hoop geld. Het systeem helpt u dus automatisch uw vermogen te beschermen.

Waar het mogelijk is om uw verliezen te beperken, is het ook mogelijk om uw winst te beschermen. Het beschermen van uw winst kan doormiddel van een ‘Stop Limit’. Een ‘Stop Limit’ is een koers die u meegeeft bij het openen van een positie waarmee u aangeeft bij welke winst u de positie wilt sluiten. Het systeem sluit de positie automatisch bij het bereiken van deze koers en pakt voor u de winst. Het inzetten van deze limiet is handig als u niet de hele dag achter de pc zit en snelle winsten wilt pakken.

Cursus beleggen voor beginners, het inzetten van de stop loss en stop limit

Afbeelding: het openen van een positie en het inzetten van de ‘Stop Loss’ en ‘Stop Limit’

Het inzetten van de ‘Stop Loss’ en ‘Stop Limit’ is zeer eenvoudig. In bovenstaande afbeelding kunt u zien dat wanneer u een positie opent u beide waarden aan kan vinken. Het instellen van beide waarden is geen verplichting, echter raden wij wel aan het te doen, zeker als u een beginnende belegger bent. U kunt de waarde zelf invullen en dus bepalen hoeveel winst/verlies u wilt maken. Wanneer u beide waarden niet direct invult maar zich later toch bedenkt is het nog steeds mogelijk om de ‘Stop Loss’ en ‘Stop Limit’ in te stellen.

Het niet onder controle houden van emoties

Zeer belangrijk bij het beleggen is het beheersen van uw emoties. Veel beleggers, zowel beginners als gevorderde maken beslissingen op basis van hun emotie terwijl daardoor veel verliezen worden gemaakt. Beleggen gaat namelijk niet over emotie maar over hetgeen waargenomen kan worden. Professionele beleggers proberen daarom hun emotie zoveel mogelijk uit te schakelen. Nu is dat als beginnende belegger niet meteen ook te doen, echter is het wel een leerproces waaraan gewerkt moet worden. Wanneer u ziet dat één van uw posities in de min staat bent u misschien geneigd om de positie snel te sluiten, terwijl die positie misschien twee dagen later wel in de plus staat. Dat dit proces lang duurt is bekend, echter is het erkennen van symptoom al een stap in de goede richting.

Hoogmoed

Bijna elke (beginnende) belegger heeft er last van, hoogmoed. Elke belegger denkt enorme winsten te kunnen maken met beleggen en neemt daardoor te veel risico. Hoogmoed is daarom een bekende oorzaak van grote verliezen. Probeer met uw beleggingen altijd goed overwogen beslissingen te maken en houd de realiteit goed in beeld. Helaas zijn wij nog nooit mensen tegen gekomen die de markt perfect kunnen voorspellen dus de kans dat u dat wel kunt is zeer klein.

In dit hoofdstuk hebben we de zaken behandeld die bij veel beginnende beleggers fout gaan en vaak leiden tot verliezen. Wanneer u deze zaken onder controle kunt houden zult u zien dat uminder verlies leidt en een succesvollere belegger wordt.

Klik hier om naar hoofdstuk 5, Praktische zaken, te gaan.

 

Index cursus beleggen voor beginners

  1. Belangrijke begrippen voor beginnende beleggers
  2. Hoe werken CFD’s?
  3. Op welke manier kan ik winst maken met CFD beleggen?
  4. Het beheersen van uw risico’s
  5. Praktische zaken
  6. Beginnen met handelen in CFD’s