Aan de hand van de Nederlandse index AEX app kunt u zelf handelen in indices. Indices is het meervoud voor index. Een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijkheid om te beleggen in indices met een online beleggingsprogramma. Bent u benieuwd hoe dit werkt? Lees dan verder!

Nederlandse index AEX

Beleggen in indices met een online beleggingsprogramma

Vandaag de dag is het voor beleggers mogelijk om met een online beleggingsprogramma te handelen in indices, grondstoffen, valuta en aandelen van beursgenoteerde bedrijven. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheid om te handelen in indices. Indices is het meervoud van index, een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. Voorbeelden van indices zijn de AEX, Bel20 en FTSE 100. De AEX is de Nederlandse index, de Bel20 is de Belgische index en de FTSE 100 is de Engelse index.

Daghandelen met indices

Met een online beleggingsprogramma is het voor beleggers mogelijk om te starten met daghandelen. Bij daghandelen dient een belegger een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen één beursdag met een mooie winst. Dit is alleen mogelijk met een online beleggingsprogramma, omdat beleggers dan automatisch beleggen met CFD’s. Om deze reden wordt online beleggen ook wel CFD beleggen genoemd. Bij CFD beleggen maken beleggers automatisch gebruik van het hefboomeffect. Het hefboomeffect maakt het mogelijk om te handelen binnen één dag. De hefboom vergroot de inleg van de belegger met een bepaalde hefboomfactor. Hierdoor kan de belegger meer winst realiseren op korte termijn bij een kleine koersverandering. Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van het hefboomeffect.

Stel dat een belegger wil beleggen in de AEX, de Nederlandse index, met een inleg van 50 euro. De hefboomfactor bij AEX is 1:294, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 294 (50 euro maal 294). De uitkomst hiervan is 14.700 euro. Met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger meer winst realiseren op korte termijn bij een kleine koersverandering en een goede voorspelling van de koers. 

Nederlandse index AEX app

Er zijn tegenwoordig verschillende apps beschikbaar waar beleggers gebruik van kunnen maken. Er zijn bijvoorbeeld apps die gericht zijn op het beleggen in goud of zilver, oftewel grondstoffen. Daarnaast zijn er ook apps met de focus op het beleggen in indices. Met de beleggen in de AEX app kunt u meer leren over de handel in indices. In deze app kunt u gebruik maken van een cursus die gericht is op de handel in de Nederlandse index. Hieronder wordt het menu van de app geïllustreerd.

Beleggen in de AEX

Figuur 1. Nederlandse index AEX app – Menu van de app. Klik om te vergroten. 

In onderstaand figuur wordt het icoontje van de app geïllustreerd. De app is te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Beleggen in de AEX app

Figuur 2. Nederlandse index AEX app – Icoontje van de app. Klik om te vergroten. 

Tips om te beleggen

Bij online beleggen is het van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Dit wordt in veel cursussen ook aangegeven. Dit kan door middel van een beleggingsmethode. Door gebruik te maken van een beleggingsmethode kan er worden bepaald om te speculeren op een koersstijging of koersdaling. Dit is ook een manier om risico’s tijdens het beleggen te beperken.

Daarnaast kunnen beleggers risico’s beperken door gebruik te maken van twee functies in het beleggingsprogramma; de profit call en stop loss functies. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen. Zodra de koers één van deze punten bereikt, wordt de beleggingspositie automatisch gesloten. Op deze manier kunnen beleggers risico’s tijdens het beleggen beperken.

Beleggen oefenen op werkelijke koersen

Na het doornemen van een cursus van een app kunnen beleggers ervoor kiezen om in het beleggingsprogramma gebruik te maken van demo beleggen. Met demo beleggen ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Dit is een goede manier voor beleggers om te leren van fouten.

Tevens hebben beleggers hierdoor de mogelijkheid om verschillende beleggingsmethodes uit te proberen. De ene belegger vindt vindt de fundamentele analyse beter om mee te werken en de andere belegger vindt de technische analyse beter om mee te werken. Door gebruik te maken van demo beleggen kunnen beleggers hier achter komen, zonder daarbij financieel risico te lopen.

Download het gratis beleggingsprogramma


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging