In dit artikel zullen we uitleggen hoe u kunt beginnen met daghandelen. Daghandelen is alleen mogelijk bij online beleggen, in dit artikel zullen we uitleggen hoe dat kan. Bij dagaandelen wordt een beleggingspositie geopend en gesloten binnen een beursdag. Met een online beleggingsprogramma is het mogelijk om het dagaandelen te oefenen op actuele koersen. Meer weten? Lees dan verder!

Daghandelen

Daghandelen

Bij daghandelen dient een belegger een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen dezelfde beursdag. Dat betekent dat de belegger binnen deze tijd winst moet hebben gerealiseerd. Het is met een online beleggingsprogramma mogelijk voor beleggers om op korte termijn winst te realiseren, dit komt door de hefboomwerking. Hier komen we later op terug in dit artikel. Daghandelen wordt in de beleggingswereld ook vaak daytraden genoemd. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen.

Beleggen in effecten

Beleggers kunnen met een online beleggingsprogramma handelen in verschillende effecten zoals valuta, grondstoffen, indices en aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Indices is het meervoud van index, een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste beurswaarde. De Nederlandse index is de AEX en de Belgische index is Bel20.

De handel in valuta lijkt voor veel beleggers ingewikkeld, dat is het niet. Bij de handel in valuta kan een belegger speculeren in de waarde van een valuta ten opzichte van een andere valuta. We zullen een voorbeeld geven. Stel dat een belegger wil beleggen op een koersstijging van de euro ten opzichte van de dollar. In het beleggingsprogramma kan dit op de volgende manier worden weergegeven: EUR/USD. De belegger kiest er dan voor om te speculeren op een koersstijging ten opzichte van de dollar.

Met kleine bedragen beleggen

In het hefboomeffect beleggen beleggers automatisch met het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met een vooraf bepaalde factor. De grootte van deze factor is afhankelijk van het effect waar een belegger in wil beleggen. De belegger kan beleggen in de eerder genoemde effecten.

De hefboomfactor bij het beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf is in veel gevallen 1:10. Dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is de nieuwe inlegwaarde van de belegger, waardoor de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. Hieronder wordt een voorbeeld weergegeven.

hefboomeffect

Figuur 1. Dagaandelen op de beurs – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten.

Toelichting van het voorbeeld

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. De belegger besluit om een beleggingspositie te openen met een inleg van 50 euro. Zoals eerder werd aangegeven is de hefboomfactor bij aandelen vaak 1:10. Dat betekent dat de inleg wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 500 euro. Met 500 euro kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen, dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Door een hogere aandelenpositie in te nemen is het voor een belegger mogelijk om te gaan daghandelen. Het is mogelijk om winst te realiseren op korte termijn, zoals binnen een beursdag.

Zoeken naar een aanleiding

Veel beginnende beleggers onderschatten het belang van beleggen met een aanleiding. Beleggen met een aanleiding kan door gebruik te maken van een beleggingsmethode. Een bekende beleggingsmethode is de fundamentele analyse. Bij deze beleggingsmethode wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen inzake de financiële situatie van een beursgenoteerd bedrijf. Aan de hand hiervan kan een belegger besluiten om te speculeren op een koersstijging of koersdaling. Hieronder wordt het stappenplan van de beleggingsmethode weergegeven.

stappen-voor-de-fundamentele-analyse

Figuur 2. Daghandelen op de beurs – Stappenplan fundamentele analyse. Klik om te vergroten.

Uitleg stappenplan – Fundamentele analyse

Eerst moet de belegger een aanleiding vinden. De belegger kan hiervoor gebruik maken van het online beursnieuws, wat dagelijks wordt gepubliceerd en bijgewerkt. In het beursnieuws wordt aangegeven wat de financiële situatie is van een bedrijf. Een reorganisatie kan een negatief bericht zijn over een bedrijf, maar meer winst ten opzichte van het vorige kwartaal kan een positief bericht zijn. Aan de hand hiervan kunnen beleggers besluiten om te speculeren op een koersstijging of koersdaling. Kortom, aan de hand van het nieuwsbericht schept de belegger een verwachting inzake het koersverloop. De belegger besluit aan de hand hiervan om een beleggingspositie te openen voor een koersstijging of koersdaling.

Beleggen met de beurssimulator

Voor beginnende beleggers is het verstandig om te starten met de beurssimulator. Met de beurssimulator kunnen beleggers leren van eventueel gemaakte fouten en kunnen beleggers ervaring op doen in het beleggingsprogramma.

Bij de beurssimulator kunnen beleggers met fictief geld het beleggen oefenen op werkelijke koersen. Beleggers ontvangen een bedrag van 20.000 euro aan fictief geld om het beleggen te oefenen. Tevens hebben beleggers hierdoor de mogelijkheid om verschillende beleggingsmethodes uit te proberen, om te kijken welke beleggingsmethode het beste werkt.

Beleggers kunnen eenvoudig een account aanmaken. Het enige wat een belegger moet invoeren is een mailadres en een wachtwoord. Met dit account kunnen beleggers gebruik maken van zowel het demo account als van het echte account. Na genoeg oefenen in het demo account kunnen beleggers in hetzelfde programma overschakelen naar echt beleggen. Het is van belang om dan altijd te starten met kleine bedragen, om te kijken hoe het beleggen met echt geld verloopt. Hieronder volgt een kort stappenplan.

Stap 1. Maak een gratis account aan (voor de beurssimulator en beleggen met echt geld)

Stap 2. Oefen in het beleggingsprogramma en maak gebruik van de verschillende beleggingsmethodes

Stap 3. Schakel alleen over naar het echte account, indien u het gevoel heeft dat u het beleggen goed begrijpt.

Starten met de cursus!

Het is nu ook mogelijk om een korte cursus te volgen, om meer te leren over online beleggen. Deze cursus is geheel gratis en duurt ongeveer 30 minuten. De cursus bestaat uit zes hoofdstukken, waar verschillende onderwerpen met betrekking tot online beleggen worden behandeld. Overigens wordt er ook aandacht besteed aan de verschillende beleggingsmethodes. De verschillende beleggingsmethodes worden uitgelegd aan de hand van beleggingsvoorbeelden.

Beginnen met beleggen? Download het gratis beleggingsprogramma!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging