In het artikel ‘daytraden met aandelen Credit Suisse’ zullen we uitleggen hoe u kunt beginnen met daytraden. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen. Met een online beleggingsprogramma is het voor beleggers mogelijk om te starten met daytraden. Wilt u meer weten over online beleggen en daytraden? Lees dan verder voor een uitleg aan de hand van een beleggingsvoorbeeld en tips voor beginnende beleggers.

daytraden-met-aandelen-credit-suisse

Beleggen met een beleggingsprogramma

Beleggers hebben door het internet de mogelijkheid om te starten met online beleggen. Online beleggen brengt veel mogelijkheden met zich mee. Voor beleggers is het met een online beleggingsprogramma mogelijk om op ieder moment van de dag een beleggingspositie te openen. Beleggers kunnen beleggen met een desktop of laptop. Daarnaast kunnen beleggers ook beleggen met een tablet of smartphone door het beleggingsprogramma als app te downloaden. Op deze manier kunnen beleggers op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen.

Bij online beleggen kunnen beleggers winst realiseren met de voorspelling van de koers. Online beleggen wordt ook wel CFD beleggen genoemd, omdat beleggers beleggen met CFD’s. De afkorting van CFD beleggen staat voor Contract For Difference, bij deze beleggingsvorm sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een overeenkomst. De aanbieder van een beleggingsprogramma wordt ook wel een tussenhandelaar of broker genoemd.

Hoe werkt het beleggen via een broker?

Bij CFD beleggen kunnen beleggers alleen winst realiseren met de voorspelling van de koers. Als een belegger een goede voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop, heeft de belegger winst gerealiseerd. De belegger ontvangt in dat geval de winst van de broker. De grootte van de winst is afhankelijk van het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde. Als een belegger een verkeerde voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop, heeft de belegger te maken met een verlies. De belegger moet in dit geval het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker betalen.

Daytraden met een online beleggingsprogramma

Met een online beleggingsprogramma is het voor beleggers mogelijk om te beleggen op korte termijn. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen, waarbij beleggers een beleggingspositie openen en sluiten binnen één beursdag. De belegger heeft binnen deze tijd een leuke winst gerealiseerd. Bij een online beleggingsprogramma maken beleggers automatisch gebruik van het hefboomeffect. Het hefboomeffect vergroot de inleg met een bepaalde hefboomfactor. De nieuwe inleg van de belegger zorgt ervoor dat de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

hefboomeffect

Figuur 1. Daytraden met aandelen Credit Suisse – Voorbeeld hefboomeffect. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen Credit Suisse met een inleg van 50 euro. De hefboomfactor bij aandelen Credit Suisse is 1:10, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 10 (50 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 500 euro, met deze inleg kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen en meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. 

Aanleiding vinden om te beleggen

Het is van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggen zonder aanleiding kan onnodige risico’s met zich meebrengen. In dit beleggingsvoorbeeld hebben wij gekozen om gebruik te maken van de fundamentele analyse om een aanleiding te vinden. De fundamentele analyse is een simpele beleggingsmethode waar iedereen gebruik van kan maken.

Bij deze beleggingsmethode wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie van beursgenoteerde bedrijven. Deze ontwikkelingen kunnen beleggers vinden in het beursnieuws, wat dagelijks wordt gepubliceerd. Aan de hand van deze nieuwsberichten kunnen beleggers bepalen om te speculeren op een koersstijging of koersdaling.

Daytraden met aandelen Credit Suisse: Aanleiding

Op 3 november kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over de Zwitserse bank Credit Suisse. In dit bericht wordt aangegeven dat de Zwitserse bank winst heeft gerealiseerd, maar wel fors lager dan een jaar eerder. Dit is negatief nieuws over de Zwitserse bank, dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersdaling Credit Suisse.

credit-suisse-aanleiding

Figuur 2. Daytraden met aandelen Credit Suisse – Aanleiding. Klik om te vergroten. 

Daytraden met aandelen Credit Suisse: Koersverloop

Wij besloten om een beleggingspositie te openen met een inleg van 116,65 euro. De hefboomfactor bij Credit Suisse is 1:10, dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 1.166, 54 euro, met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een aandelenpositie innemen van 100 aandelen Credit Suisse. Hieronder wordt het koersverloop van de belegging weergegeven. In het koersverloop is te zien dat de koers na het openen van de positie eerst bleef fluctueren met aan het eind een constante daling.

credit-suisse-koersverloop

Figuur 3. Daytraden met aandelen Credit Suisse – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Daytraden met aandelen Credit Suisse: Beleggingsresultaat

Bij het openen van de beleggingspositie besloten wij om gebruik te maken van de profit call en stop loss functies in het beleggingsprogramma. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen. Zodra de koers één van de aangegeven punten bereikt wordt de koers automatisch gesloten.

Bij deze belegging werd de positie automatisch gesloten door de profit call functie bij het aangegeven rendement van 20%. Met een inleg van 116,65 euro en een rendement van 20% hebben wij een winst van 23,11 euro behaald. Hieronder wordt het resultaat van de belegging geïllustreerd.

credit-suisse-resultaat

Figuur 4. Daytraden met aandelen Credit Suisse – Beleggingsresultaat. Klik om te vergroten. 

Tips voor beginnende beleggers

Voor beginnende beleggers is het vaak moeilijk om te starten met beleggen. De cursus beleggen kan helpen om meer kennis op te doen met betrekking tot online beleggen en de mogelijkheden. In deze cursus worden de basisaspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht.

Na het volgen van de cursus kunnen beleggers ervoor kiezen om gebruik te maken van het beleggingsspel. Met het beleggingsspel kunnen beleggers het beleggen oefenen op werkelijke koersen zonder financieel risico te lopen. Bij het beleggingsspel ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden.

Starten met het beleggingsspel? Download het beleggingsprogramma

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentele_analyse 
http://www.nu.nl/beurs/4345227/minder-winst-credit-suisse.html