In het artikel ‘succesvol daghandelen BP’ wordt met een praktijkvoorbeeld uitgelegd hoe beginnende beleggers zelf kunnen daghandelen. De term daghandelen zegt het al, handelen binnen één beursdag. Dat betekent dat beleggers een beleggingspositie openen en sluiten op dezelfde beursdag. Tevens worden enkele tips gegeven voor beginnende beleggers om voorbereid te starten met online beleggen. Meer weten? Lees dan verder!

succesvol-daghandelen-bp

Hoe werkt daghandelen?

Door de komst van het internet is het nu voor iedere belegger mogelijk om te beleggen op korte termijn, oftewel daghandelen. Bij daghandelen dient een belegger een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen één beursdag. Daarbij is het van belang dat de belegger binnen deze tijd een leuke winst heeft gerealiseerd.

Voor beginnende beleggers is het handig om enkele beleggingstermen te kennen, we zullen in dit artikel enkele beleggingstermen nader toelichten. Zo wordt daghandelen in de beleggingwereld ook vaak daytraden genoemd. Dit is de Engelse vertaling voor daghandelen en wordt veel gebruikt onder beleggers.

Verschillen tussen online- en offline beleggen

Bij online beleggen is het voor beleggers wél mogelijk om te starten met daytraden, bij offline beleggen is dat echter niet het geval. Met offline beleggen bedoelen we de traditionele manier van beleggen waarbij de belegger naar een bank of beleggingskantoor gaat. Bij online beleggen profiteren beleggers automatisch van de hefboomwerking. De hefboomwerking maakt het voor beleggers mogelijk om te beleggen met een kleine inleg op korte termijn, oftewel daghandelen.

Daarnaast is het met online beleggen wel mogelijk om op ieder moment van de dag te beleggen. Bij offline beleggen dient de belegger de openingstijden van de bank of beleggingskantoor in de gaten te houden om een beleggingspositie te openen. Kortom, met online beleggen kunnen beleggers snel en op elk moment een beleggingspositie openen.

Uitleg van de hefboom

De hefboom zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De inlegwaarde van de belegger wordt hierdoor vergroot, waardoor de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboomwerking geïllustreerd.

Hefboomwerking

Figuur 1. Succesvol daghandelen BP – Voorbeeld van de hefboomwerking. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen met een inleg van slechts 50 euro. De hefboomfactor is in dit geval 1:10, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 500 euro, dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Met deze nieuwe en hogere inlegwaarde kan de belegger meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. 

Succesvol daghandelen BP: Aanleiding om te beleggen

Bij beleggen is het van belang om niet te handelen aan de hand van impulsieve beslissingen. Veel beginnende beleggers besluiten om te beleggen op een bedrijf, omdat de belegger dit zelf een goed bedrijf vindt. Het is van belang om te beleggen aan de hand van een aanleiding om risico’s tijdens het beleggen te beperken. In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Bij deze beleggingsmethode wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen en achtergronden van beursgenoteerde bedrijven.

Op 1 november kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over de oliemaatschappij BP. In het bericht werd aangegeven dat BP zijn winst in het derde kwartaal bijna zag halveren ten opzichte van een jaar eerder. Dat is negatief nieuws over de financiële situatie van BP. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersdaling BP.

bp-nieuwsbericht

Figuur 2. Succesvol daghandelen BP – Nieuwsbericht over BP. Klik om te vergroten. 

Succesvol daghandelen BP: Positie openen

Na het lezen van het bovenstaande nieuwsbericht besloten wij om een beleggingspositie te openen met een inleg van 104,98 euro. Na de hefboomwerking met een factor van 1:10 kreeg onze inleg een waarde van 1.350 euro. Met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een aandelenpositie innemen van 200 aandelen BP. Hieronder wordt het koersverloop van BP geïllustreerd. Hier is te zien dat de koers na het openen van de positie eerst licht begon te stijgen. Daarna vond een constante daling plaats.

bp-koersverloop

Figuur 3. Succesvol daghandelen BP – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Succesvol daghandelen BP: Eindresultaat

Bij het openen van de beleggingspositie besloten wij om gebruik te maken van de profit call en stop loss functies. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement en maximaal verlies instellen. Als de koers één van de punten bereikt, wordt de positie automatisch gesloten. Deze functies worden in het beleggingsprogramma overigens ook wel aangegeven met sluiten bij winst en sluiten bij verlies. 

In dit voorbeeld werd onze beleggingspositie automatisch gesloten door de profit call functie. Dat betekent dat de koers het aangegeven rendement van 22% had bereikt. Met deze belegging hebben wij een winst van 23,03 euro gerealiseerd. Hieronder wordt het resultaat van de belegging geïllustreerd.

bp-resultaat

Figuur 4. Succesvol daghandelen BP – Resultaat van de belegging. Klik om te vergroten. 

Handige tips voor beginners

Om meer te leren over online beleggen kunnen beginnende beleggers ervoor kiezen om gebruik te maken van de cursus beleggen. In deze cursus worden verschillende onderwerpen met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Na het volgen van de cursus kunnen beleggers starten met de beurssimulator. De beurssimulator geeft beleggers de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Op deze manier kunnen beleggers leren van eventueel gemaakte fouten, zonder hierbij financieel risico te lopen.

Download hier het gratis beleggingsprogramma!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging 
http://www.nu.nl/beurs/4344148/oliemaatschappij-bp-ziet-winst-bijna-halveren.html