U wilt beginnen in beleggen maar begrijpt nog niet alles van de verschillende beleggingsproducten? Hier behandelen we de mogelijkheden van Futures, wat zijn Futures eigenlijk, en hoe kan het mogelijk zijn om er winst mee te behalen?

Beginnen met beleggen, maar wat zijn futures?

Een Future is een verplichting grondstoffen, aandelen of indices te kopen voor een bepaald bedrag op een bepaalde datum. Dit product is ontwikkeld omdat er soms behoefte was om de vrijblijvendheid van opties in te kapselen. Het principe is verder hetzelfde, het zijn producten die bedoeld zijn voor risicobeperking. Stel een Tarwe boer is onzeker over de marktprijs van tarwe wanneer hij zal gaan oogsten in Augustus. Hij wil zijn investering beschermen door met een afnemer af te spreken dat hij in Augustus in ieder geval een bepaald bedrag ontvangt. De afnemer op zijn beurt hoopt natuurlijk de marktwaarde van tarwe in Augustus hoger ligt dan de prijs dat deze heeft afgesproken met de boer.

Zodra mensen gaan speculeren met futures gebeurd er echter iets anders. Op dat moment verkoopt de boer de tarwe niet noodzakelijk aan een persoon die daadwerkelijk de tarwe nodig heeft maar aan iemand die denkt geld te kunnen verdienen aan het verschil in prijs tussen de actuele marktprijs en de afgesproken prijs. De belofte om de tarwe te kopen wordt dan bijvoorbeeld verkocht door deze persoon aan mensen die daadwerkelijk de tarwe willen hebben, of weer door verkocht aan andere beleggers die denken dat er nog steeds flink rendement te behalen is voordat deze de belofte om te kopen weer door verkoopt aan een tarwe handelaar.

Beginnen met beleggen, mogelijk rendement met futures

Het is dus mogelijk om rendement te behalen met futures door het verschil tussen de actuele prijs van de onderliggende waarde ( zoals aandelen, indices of grondstoffen ) en de afgesproken prijs. De waarde van een future wordt dan uitgedrukt in dat verschil, zodat als er 500 euro verschil zit tussen de afgesproken prijs en de actuele prijs de belegger 500 euro verdiend heeft.

Beginnen met beleggen, waar kan ik handelen in futures

Futures worden vaak Over The Counter (OTC) verhandeld. Dat betekend dat een particuliere belegger dit verhandeld bij een online broker en niet via de beurs. Voorbeelden van online brokers die futures aanbieden zijn hier te vinden.