Futures en beleggen voor beginners

Sommige beleggingsproducten hebben een volatiele markt nodig. Een volatiele markt is een markt in beweging met flinke koersschommelingen. Een volatiele markt betekent voor mensen die alleen beleggen in aandelen niet per definitie iets positiefs, de markt is dan veel te onzeker. Voor beleggers die actief willen beleggen is volatiliteit echter een zege.

Beleggen in Futures

Een future is een voorbeeld van een beleggingsproduct wat bij uitstek gedijt in een volatiele markt. Het zijn eigenlijk een soort opties, het grote verschil zit erin dat je bij futures de plicht hebt om de onderliggende waarde te kopen en bij opties het recht hebt. Futures zijn namelijk termijn contracten waarbij twee partijen afspreken dat de ene partij een onderliggende waarde zoals een grondstof, landbouwproduct, valuta of bundel aandelen voor een bepaald bedrag zal kopen. De partij die belooft te kopen hoopt dat de prijs van de onderliggende waarde flink zal stijgen zodat hij het voor een laag bedrag kan kopen terwijl de onderliggende waarde eigenlijk meer waard is. De partij die het verkoopt verwacht dat de prijs zal dalen en wil een garantie dat hij zijn product voor een bepaald bedrag kan verkopen.

Actief beleggen in Futures

Zodra de markt volatiel is schommelen deze verwachtingen per uur, met futures  kun je dan ook heel actief beleggen. Daarin horen futures als beleggingsproduct bij het nieuwe beleggen. Bij beleggen weet je dan één ding zeker, en dat is dat het risico ook hoog is. Met futures heb je echter zelf redelijk in de hand hoeveel risico je loopt. Daarnaast kunt u niet meer verliezen dan u op u rekening hebt. Diep in de schulden kunt u op die manier niet raken. Bij futures zijn indices de meest populaire onderliggende waarde. Indices zijn aandelenmandjes van belangrijke indexen. Denk aan de S&P500 of de DAX. Kijk eens bij onze sponsors naar de mogelijkheden van het handelen in Futures.