Het is natuurlijk het prettigst om in een lokale markt te beleggen. De Nederlandse aandelenmarkt is daarom voor steeds meer beleggers interessant. Op alle globale beurskoersen is het lastig zicht te krijgen, voor beginners is de AEX index daarom een perfect begin omdat het de Nederlandse beurskoers is.

AEX koersen

Dat betekend dat je als Nederlandse particuliere belegger een voordeel hebt. Je hebt immers meer kennis van de Nederlandse markt dan van de buitenlandse. Je hebt meer zicht op de prestaties en de reputaties van beursgenoteerde bedrijven. Na de crash van 2009 is de AEX weer behoorlijk stabiel aan het klimmen met nog steeds genoeg fluctuatie om interessant te zijn voor short en long kopers, met AEX trackers kan het mogelijk zijn om geld te verdienen met winst en verlies op de AEX index.

Wat zijn trackers?

Trackers, indextrackers of ETF, Exchange Traded Funds zijn index zoals de naam al doet vermoeden volgers van een bepaalde index. Vaak gebruiken beleggingsondernemingen tracker software, dat zijn software die de index nauwlettend volgen en de vaste variabelen van een index zoals de AEX index kunnen voorspellen. Trackers proberen in tegenstelling tot beleggingsfondsen niet slimmer dan de markt te zijn. Er zit namelijk geen ambitieuze beursanalist achter die menselijke voorspellingen doet maar het gaat via nauwgezette algoritmen uitgevoerd door die tracker software. Het grote voordeel hiervan is dat een tracker nooit de mist in kan gaan zoals een menselijke beurs analist. Een belegging in een tracker kan per definitie ook nooit negatiever uitpakken dan een gemiddelde belegging aangezien het juist de algemene index volgt. Dat geeft relatief veel zekerheid bij beleggen, binnen zekere kaders weet de belegger precies waar het aan toe is.

In trackers beleggen

Wanneer een belegger heeft besloten om in trackers te beleggen begint de belegging al snel met een bedrag van 1000 euro. Omdat stabiele markten namelijk weinig schommelen, is er op de extreem korte termijn, zoals bij CFD’s weinig rendement te halen. Als de beurs echter flink fluctueert of de belegger legt flink in kan dit een hoog rendement opleveren, zeker als de belegger op lange termijn belegd in de indextrackers. Vaak betaald de belegger geen commissie aan de broker die de trackers aanbied, dat maakt het verschil tussen bruto winst en netto winst opvallend klein bij trackers. Geen wonder dat trackers dan ook aan populariteit winnen.