Turbo´s en Sprinter, beleggingsproducten waar u waarschijnlijk al vaker over hebt gehoord. Maar weet u eigenlijk wel wat voor beleggingsproducten het precies zijn? En zit er een verschil tussen de producten?

Turbo’s en Sprinters zijn exact dezelfde beleggingsproducten, het enige verschil is dat de beleggingsproducten door een andere bank worden uitgegeven. Het beleggingsproduct wordt bij ABN AMRO een Turbo genoemd en bij de ING Sprinters.

Maar is een ABN AMRO Turbo of ING Sprinter?

Turbo’s en sprinters zijn onderdeel van de derivaten beleggingsproducten. Dit betekend dat u met het kopen of verkopen van een ABN AMRO Turbo dan wel ING Sprinter niet echt met het product zelf belegt, maar op de onderliggende waarde. Deze onderliggende waarden kunnen aandelen, grondstoffen, valuta, obligaties of indices zijn.

Door het kopen of verkopen van een ABN AMRO Turbo of ING Sprinter kan men speculeren op een stijging of een daling. Wanneer men speculeert op een stijging dan spreekt men over een Turbo/Sprinter long, en wanneer men speculeert op een daling spreekt men van een Turbo/Sprinter short.

Met een ABN AMRO Turbo of ING Sprinter wordt er op de onderliggende waarde belegt met een hefboom. Beleggen met een hefboom betekend dat je kunt beleggen met een lage inleg, bijvoorbeeld 100 euro, en belegt met de waarde van een hoge inleg, bijvoorbeeld 1000 euro. Hierbij is sprake van een hefboom 1:10. Een hefboom zorgt ervoor dat je met een minimale inleg een hoge winst kunt behalen. Tegenover deze hoge winst staat helaas ook een hoog verlies.

Hoe een hefboom bij een Turbo of Sprinter in elkaar steekt legt de ING heel goed uit op hun website.
Daar is duidelijk te zien dat wanneer je een sprinter koopt voor 10 euro  met een waarde van 1000 euro en deze dan stijgt naar een waarde van 1500 euro, je een winst hebt van 500 euro. Dit terwijl je inleg maar 10 euro was.

De brokers

De brokers Plus500, eToro en Markets.com bieden ook een vorm van Turbo’s en Sprinter aan. Bij hen wordt deze vorm van beleggen echter CFD’s genoemd. Het principe is het zelfde, echter zijn de regels net anders. Ga voor meer informatie naar de categorie CFD’s.