De terminologie in beleggingsproducten kan verwarrend werken. Naast het verschil tussen opties, warrants en futures, zoals uitgelegd in een ander artikel, is het ook lastig voor iemand die wil beginnen met beleggen om het verschil te begrijpen tussen turbo’s, sprinters, speeders en Contracts For Differences of CFD’s. Bij deze beleggingsproducten zit het verschil vaak in de aanbieder, iedere broker wil uniek zijn en noemt zijn product anders. Toch vallen ze allemaal onder de grote noemer van financiële derivaten. Dat zijn beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed. Bijvoorbeeld de waarde van het verschil tussen de waarde van een aandeel op tijdstip X en de waarde van dat aandeel op tijdstip Y. Die aandelen noemen ze dan de onderliggende waarde van de Turbo, sprinter, speeder of CFD. Dit hoeven niet per se aandelen te zijn, het kunnen ook grondstoffen zijn, valuta of obligaties.

Verschillende aanbieders van Turbo’s, Sprinters, Speeders en CFD’s.

Bij een Turbo spreken we eigenlijk van een ABN Amro Turbo. De Turbo’s zijn ontwikkeld door de ABN Amro en hebben zodoende de naam ABN Amro Turbo vastgelegd. Het interessante is dat het beleggingsproduct in z’n geheel niet verschilt van Speeders of Sprinters behalve dan de online broker die er achter zit. Dat betekent dat het verschil tussen Turbo’s, Sprinters en Speeders voornamelijk zit in de hoogte van de hefboom, de hoogte van de marge en de hoogt van de commissie. Over het algemeen genomen kun je zeggen dat gevestigde banken een iets hogere commissie rekenen, ze hebben immers meer kosten qua gebouw, analisten etcetera.

Het verschil tussen Turbo’s, Sprinters, Speeders en CFD’s.

Bij de ABN Amro Turbo’s en Sprinters zit je over het algemeen meer vast aan hun voorkeuren, je broker bepaalt de StopLoss order en bepaalt de termijn van de belegging, ook bepalen ze vaker de hoogte van de hefboom. Met andere woorden de broker bepaalt hoeveel winst of verlies je kunt maken. Bij CFD’s of Contracts of Differences is dit niet het geval. De belegger bepaalt zelf wat de StopLoss order is en dus hoeveel de belegger kan veroorloven om te verliezen, daarnaat bepaalt de belegger de lengte van de belegging, als de belegger nog een dag wil wachten tot de verkoper dan bepaalt hij dat zelf, mits er nog genoeg dekking staat op de rekening.

Concluderend heeft een belegger met een CFD meer vrijheid maar ook meer risico. Laat u zich dan ook goed informeren bij uw broker voordat u besluit te investeren dan verkleint u het risico van de belegging.