BeginBeleggen.nl bespreekt in dit artikel de werking, de risico’s en de kosten van Contract For Differences (CFD’s). In de artikelen op deze site wordt deze vorm van beleggen namelijk besproken. Altijd is risico een aspect dat bij beleggen hoort, maar het is noodzakelijk dat u dit aspect volledig begrijpt.

De werking van CFD handel

CFD’s zijn beleggingsproducten die met een hefboom werken. Dit betekent dat u als gebruiker maar een deel van de onderliggende waarde hoeft te financieren. Hierdoor kunt u een veel grotere positie innemen. Hoewel dit erg voordeling zou kunnen zijn, brengt dit ook risico’s met zich mee. U spreekt namelijk met de CFD-aanbieder af dat u het verschil in waarde van de positie ontvangt of betaalt. U betaalt het wanneer u een negatief resultaat boekt. In het geval van een positief resultaat, ontvangt u het gemaakte verschil.

De kosten van CFD handel

Deze CFD-aanbieders, in de volksmond brokers genoemd, hebben het recht om een commissie in rekening te brengen. U betaalt dan een vergoeding voor de verleende dienst (het financieren van het overige deel van de positie). De broker kan deze commissie op verschillende manieren innen. Zo kan de broker een kleine commissie bij iedere transactie vragen of een algemene commissie rekenen.

De risico’s van CFD handel

Risico’s horen bij beleggen. Dit is ook het geval bij CFD producten. Zo neemt het risico toe als de hefboom groter wordt.  CFD beleggen is daarom alleen aan u besteed als u capabel bent, korte termijn beleggen wil en bovendien de verliezen veroorloven kan. U kunt namelijk, wanneer u met CFDs handelt, uw initiële inleg volledig verliezen.

Suggesties voor CFD handel

 • Controleer in eerste instantie altijd of uw broker over de vergunningen in uw land beschikt en gecontroleerd wordt door een regelgevende instelling in het land van herkomst.
 • Handel niet als u hier geen geld voor heeft
 • Begin alleen met CFD handel als u:
  • Geschikt bent voor beleggen met hefboomproducten middels voldoende tradingervaring
  • Ervaring hebt met volatiele markten
  • Helemaal bekend bent met de werking, kosten en risico’s van hefboomproducten
  • Weet dat uw broker altijd het recht heeft om zonder uw toestemming uw positie te sluiten
  • Over voldoende tijd beschikt voor het handelen
  • Nogmaals beseft dat u uw inleg of zelfs –afhankelijk van de broker- meer dan uw inleg kunt verliezen
 Bronnen: www.esma.europe.eu, www.afm.nl