U heeft het waarschijnlijk vernomen; het aandeel SNS Reaal maakte in de afgelopen week een flinke koersval. Hoewel dit negatief nieuws voor de Nederlandse bank is, verdienden wij op deze koersval een ruime 1350 euro door short gaan op het aandeel SNS Reaal. Wilt u ook verdienen op de een toekomstige koersval van een aandeel? Lees dan in dit artikel hoe u optimaal kunt profiteren van sterke koerswisselingen.

short gaan

Winst maken op een koersdaling: short gaan

De hele week domineerde het negatieve nieuws over SNS Reaal het nieuws. Via radio, televisie en sociale media heeft u waarschijnlijk vernomen dat het aandeel SNS Reaal op de beurs sterk in waarde zakte. Toch verdienden wij veel geld aan deze koersdaling.

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af hoe dit kan. Hoe is het mogelijk te verdienen op een koersdaling? Dit kan door de beleggingsmethode speculerend beleggen. Een speculant, iemand die speculerend belegt, speculeert op de richting van een bepaalde koers. Zo is het voor een speculant ook, naast het traditionele verdienen op een koersstijging, mogelijk te speculeren op een koersdaling. Samen met het geweldige potentieel, door de in het speculeren besloten hefboom, maakt de mogelijkheid te verdienen op koersdaling door short gaan, speculeren tot de ideale beleggingsmethode.

Wij zullen door het uitgebreid beschrijven van de bovengenoemde succesvolle speculatie op SNS Reaal de werking van short gaan duidelijk maken zodat u in de toekomst ook kan profiteren wanneer u slecht nieuws hoort over een aandeel.

Om u een optimaal beeld te geven van de tijdspanne van zo’n speculatie, zullen wij de belegging op SNS in een dagboekvorm beschrijven. Te beginnen bij de aanleiding om vervolgens de speculatie te beschrijven en af te sluiten met de winst en aanbeveling.

Short gaan: de aanleiding

Vanaf eind vorig jaar rommelde het al rond SNS Reaal. Steeds meer negatief nieuws over de bank wist zijn weg naar buiten te vinden. Het betrof dan vooral nieuws over de slechte financiële situatie van de bank. Het gevolg hiervan is besmetting. Dit houdt in dat klanten van SNS Reaal hun geld van de bank halen en dat de bank hierdoor extra in de problemen komt doordat te weinig geld in kas heeft. Dit is ook bij SNS Reaal het geval en de bank wordt op deze manier door haar klanten langzaam naar een afgrond geduwd. Dit sneeuwbaleffect heeft op haar beurt een negatieve neerslag op de koers van het aandeel. Investeerders trekken hun geld immers uit een zinkend schip. De overheid springt in dit geval vaak te hulp met staatsteun. Het onderstaande bericht is een voorbeeld van slecht nieuws met betrekking tot SNS Reaal.

sns nieuwsbericht nu.nl

Figuur 1, nieuwsbericht short gaan SNS. Bron: NU.nl

Deze gedachtegang was voor ons op 17 januari reden om short te gaan op het aandeel SNS Reaal. Het negatieve nieuws was op dat moment al een tijdje actueel en wij verwachtten dat de koers in de nabije toekomst sterk zou gaan dalen door de bovengenoemde wisselwerkingen

Hoe kun je short gaan op een aandeel?

Short gaan op een aandeel werkt via een speculatieprogramma. Dit is een gratis computerprogramma dat u kunt downloaden bij een broker, de handelaar in aandelen op de beurs. Dit computerprogramma kunt u dus gratis op uw computer downloaden om hiermee te gaan speculeren. In de onderstaande figuur kunt u een screenshot zien van het programma. Wanneer u dit computerprogramma opent, ziet u keurig geordend alle populaire Amerikaanse, Nederlandse en andere aandelen. U kiest dan het aandeel waarop u wilt speculeren en bepaalt uw inleg.

screenshot, short gaan

Figuur 2, Screenshot programma short gaan. Klik om te vergroten

Bij het bepalen van uw inleg komt de reeds genoemde hefboom op de voorgrond. Deze hefboom zorgt ervoor dat uw inzet wordt vermenigvuldigd met een bepaalde factor, meestal 10. De uitkomst van deze vermenigvuldiging is het aandelenpakket waarop u speculeert. De winst of het verliest dat dit aandelenpakket boekt, afhankelijk van de richting van uw speculatie, is uw winst. Dit zal voor u nog vaag klinken maar de speculatie op SNS zal dit duidelijk maken

Negatieve speculatie, short gaan, op SNS Reaal

(17-01-2013, 11:37) Wij openden het programma en zochten naar het aandeel SNS Reaal. Onze inzet bedroeg 1000 euro, het aandelenpakket SNS Reaal waarop wij speculeerden werd daarom 10.000 euro waard door de werking van de hefboom. Wij voerden dit in het programma en de speculatie was gestart. Een werkje van 1 minuut.

(22-01-2013) Vandaag hadden wij onze speculatie al vijf dagen op staan. Het negatieve nieuws rond SNS hield aan en de waarde van ons aandelenpakket daalde flink. Dit was goed nieuws, immers het verlies van het aandelenpakket is onze winst. Wij besloten de speculatie ‘aan te houden’. Zie hieronder het koersverloop van SNS Reaal.

koersgrafiek sns

Figuur 3, Koersgrafiek short gaan. Klik om te vergroten

(25-01-2013, 12:55) Vandaag is het vrijdag en is de koers van SNS voor de zoveelste keer gevallen. Het aandelenpakket is intussen nog maar 8.650 euro waard. Onze winst door short gaan is dus 10.000-8.650= 1350 euro. Wij besluiten te stoppen. Belangrijke reden is de onvoorspelbaarheid van het weekend. Staatsteun voor SNS zou immers de koers weer kunnen doen laten stijgen. Zie hieronder het resultaat van het short gaan.

winst sns reaal resultaat

Figuur 4, resultaat short gaan SNS. Klik om te vergroten

Aanbevelingen met betrekking tot short gaan

Kortom, wij verdienden 1350 euro door logisch te redeneren over het verloop van de koers van SNS Reaal. Een rendement van 135% De lessen die u hieruit kunt trekken zijn de volgende:

  1. Short gaan biedt u de mogelijkheid te profiteren van een koersdaling
  2. Bij aanhoudend slecht nieuws treedt vaak het sneeuwbaleffect in werking, profiteer hiervan door short te gaan
  3. Speculeer in plaats van aandelen kopen; speculeren biedt meer potentieel door middel van de hefboom

Zelf short gaan op dalende koersen

Wilt u zelf short gaan en winsten pakken op verlies? Download dan hier het programma dat ook wij gebruiken voor het speculeren. Het programma is gratis en biedt naast de werkelijke modus ook een fictieve modus aan. U ontvangt bij aanvang van deze modus 20.000 euro fictief geld en kunt u hiermee speculeren op échte aandeelkoersen. Helemaal gratis een geweldige ervaring. Als u vervolgens wilt overstappen naar het echte werk is dit in één muisklik gebeurd.

aandelen kopen hoe, wissel

Figuur 5, Wisselknop short gaan

Wilt u profiteren door short gaan? Klik dan hier en download het programma.

Bronnen:

http://www.nu.nl/economie/3007905/staat-verliest-565-miljoen-met-steun-sns.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Short_gaan

http://www.encyclo.nl/begrip/Short%20gaan