Fictief beleggen is de perfecte manier om als beginnende belegger in aanraking te komen met de beleggingswereld. U loopt geen risico en kunt toch profiteren van alle voordelen die het handelsplatform van de verschillende brokers te bieden heeft. In dit artikel bespreken wij de voordelen van het fictief beleggen en laten zien op welke manieren het mogelijk is om fictief te beleggen.

Fictief beleggen

De voordelen van fictief beleggen

Fictief beleggen is beleggen met fictief geld om zo de werkelijke beleggingswereld na te bootsen. Op deze manier komt u in contact met de beleggingswereld zonder dat het u zelf geld kost. Fictief beleggen heeft daarom ook een groot aantal voordelen. Het grootste voordeel van fictief beleggen is natuurlijk het feit dat u als belegger geen enkel risico loopt wanneer u bepaalde posities aan gaat. De posities zijn fictief en eventuele winst of verlies is dus niet voor uw rekening. Fictief beleggen is daarmee vooral interessant voor beleggers met weinig ervaring in een bepaald product die zich willen verdiepen maar daar nog geen risico mee willen lopen. Uw kennis over een bepaald beleggingsproduct kan sterk toenemen wanneer u de mogelijkheid heeft om te expirimenteren met een bepaald product. Fictief beleggen is ook uitermate geschikt om uw beleggingsstrategie te testen. Werkt uw strategie niet, dan heeft u alle tijd om uw strategie aan te passen.

Hoe kan ik fictief beleggen?

Fictief beleggen is zeer eenvoudig. Het enige wat u nodig heeft om fictief te beleggen is een gratis demoaccount bij een broker. Een broker is een aanbieder van online beleggingsproducten. Als u fictief wilt beleggen kunt u gratis een demoaccount bij één van deze brokers openen. Op deze pagina kunt u een overzicht vinden van de verschillende demoaccounts. Het voordeel van deze demoaccounts is dat u geen enkele verplichtingen richten de broker heeft. De demoaccounts zijn volledig gratis en er zit geen vaste looptijd aan de demoaccounts, wat betekent dat u tot in het oneindige kunt handelen via uw demoaccount. Met de demoaccounts kunt u handelen met virtueel geld wat varieert tussen de € 20.000 en € 100.000.

De vervolgstappen na het fictief beleggen?

Hoewel fictief beleggen een uitstekende manier is voor beginnende beleggers om zichzelf wegwijs te maken in de beleggingswereld raden wij beleggers die serieus willen gaan beleggen aan om niet te lang te blijven hangen in de demoaccount. En daarvoor hebben wij neen goede reden. Wij hebben gemerkt dat mensen die beleggen via een demoaccount andere beslissingen nemen dan wanneer zij zouden beleggen met hun eigen geld. Het beleggen via een demoaccount kan dus een licht vertekend beeld geven van wanneer u zou beleggen met uw eigen geld. Dit verschil in beslissingen is logisch, met een demoaccount loopt u immers geen risico wat u wel loopt met uw eigen geld. Wanneer u echt als belegger aan de slag wilt gaan raden wij aan om, wanneer u het beleggingsproduct en het handelsplatform onder de knie heeft, over te stappen naar het beleggen met echt geld. U kunt beginnen met een zeer kleine inleg waarna u vervolgens evalueert hoe uw beleggingen op dat moment presteren. Werkt uw strategie? Dan kunt u grotere bedragen gaan beleggen. Werkt uw strategie nog niet volgens plan? Teruggaan naar de demoaccount kan altijd dus daar zou u altijd nog verder aan uw strategie kunnen schaven.

Wilt u fictief beleggen? Download hier een gratis demoaccount en start met fictief beleggen!