Een uitleg over aandelen voor dummies? In simpele woorden leggen we basisbegrippen uit en geven wij u de kans om de handel in aandelen zelf aan de lijve te ondervinden. Tegenwoordig kun je handelen met aandelen gratis oefenen met een gratis beurssimulator. Hoe vraagt u? In dit artikel leggen we dit uit.

aandelen dummies

Aandelen voor dummies: het spel tussen vraag en aanbod

Koersen worden in beginsel bepaald door vraag en aanbod. Met het noemen van vraag en aanbod hebben wij direct de belangrijkste spelers van de beurs te pakken. Vraag is de verzamelnaam voor beleggers die aandelen willen kopen, aanbod de verzamelnaam voor beleggers die van aandelen af willen. Zowel vraag en aanbod hebben invloed op de koers, wij leggen uit op welke manier. We beginnen bij de vraag.

Vraag

Een koers van een aandeel stijgt door een toename van de vraag naar dit aandeel. Wanneer immers iets (in dit geval een aandeel) gewilder is, neemt de prijs toe. Het makkelijkste recente voorbeeld is de Bitcoin-koers: de vraag eind november steeg plots geweldig, oftewel, iedereen wilde destijds Bitcoins hebben, met als gevolg een stijgende koers.

Aanbod

Aan de andere kant staat het aanbod. Samen met de vraag bepaalt ook het aanbod de waarde van een aandeel. In het geval van een bod is de belangrijkste tendens dat wanneer het aanbod toeneemt, de waarde van een goed afneemt. Als mensen van bijvoorbeeld hun aandelen KPN af willen en deze daarom op de markt aanbieden, zal de waarde van aandeel KPN drastisch dalen.

Echter, als een koers drastisch is gedaald, zal er weer opwaartse druk ontstaan. Investeerders zien immers hun kans schoon en willen het aandeel goedkoop aanschaffen. Het gevolg van deze toename van de vraag? Juist, weer een stijging. Het spel tussen vraag en aanbod wordt de hele beursdag gespeeld. Het gevolg hiervan zijn de kenmerkende koersgrafieken, in de onderstaande figuur ziet u koers van KPN over de periode juni 2013 tot 21 januari 2014.

aandelen voor dummies

Figuur 1, aandelen voor dummies. Klik op figuur om deze te vergroten.

Uw voordeel doen met vraag en aanbod

U begrijpt nu een klein beetje waarom koersen bewegen. De volgende stap is uw voordeel doen met de bewegingen van koersen. Het is namelijk juist de beweging die maakt dat u geld zou kunnen verdienen. Het principe hierachter is geld beleggen op een stijgende koers, zodat uw belegging naar verloop meer waard is. Kortom, goedkoop kopen en duur verkopen.

Hoe?

Maar hoe kun je inzien wanneer een koers gaat dalen of gaat stijgen? Welnu, laten wij op voorhand stellen dat niemand dat kan weten. Toch onderzoeken duizenden investeerders koersgedragingen. Blijkbaar loont er dus wel ‘iets’. Ook wij beleggen op koersen. De gedachte hierachter is de volgende:

Tactiek

Een huidige koers weerspiegelt de prijs die beleggers, met de informatie die zij vandaag hebben, willen betalen, toch? Houd dit vast, want dit is een belangrijk gegeven. Wanneer er nieuwe informatie over een aandeel/bedrijf verschijnt, is het dus waarschijnlijk dat deze informatie invloed heeft op de koers van het aandeel. De nieuwe informatie kan immers nieuwe inzichten verschaffen, waardoor beleggers besluiten meer of minder te willen betalen van dat aandeel, ofwel kopen of verkopen.

Op basis van dit principe speuren wij het internet af naar ‘verse’ informatie, dit kunnen o.a. berichten over overnames, omzetten en dividenden zijn. Zodra we zulke informatie gevonden hebben, bepalen we welke invloed dit zou kunnen hebben. Op basis van deze verwachtingen kopen en verkopen wij vervolgens aandelen. Wij handelen regelmatig op deze wijze, met voldoende succes.

Overigens beschermen wij ons vaak met limieten (link).

Lees onze ervaringen; aandelen voor dummies

Deze tactiek leert u het best kennen door één van onze ervaringen te lezen. In deze ervaringen beschrijven wij stapsgewijs hoe wij winsten boekten op Bitcoins, Apple en andere koersen. U vindt deze ervaringen achter deze link.

Oefenen met ca. 20.000 euro

Tot slot van dit artikel aandelen voor dummies willen wij u een geweldige kans bieden. U kunt namelijk zelf aandelen handelen proberen. Het programma waarmee wij handelen biedt een gratis simulator. U krijgt in deze simulator circa 20.000 euro fictief geld om aandelenhandel mee te oefenen. Hoewel het geld nep is, zijn de koersen in de simulator wel echt. Dit maakt de simulator een uitgelezen kans voor de twijfelaar, de man of vrouw die wel wil, maar niet durft. Herkent u zich in dit beeld? De vrijblijvende simulator is dé uitkomst! Via deze link krijgt u meer informatie over de gratis simulator.

NB: met de handelssoftware waarin de simulator zit ingesloten, kunt u ook echt met echt geld handelen!

Aandelen voor dummies? Klik hier voor de gratis simulator.

Bron: www.finance.yahoo.com