Wil jij daytrader worden? Lees hier wat er nodig is om een goede daytrader te worden.

Daytrader worden

Daytraders zijn mensen die dagelijks beleggen achter de computer. Vaak handelen daytraders enkele keren per dag. Een aantal daytraders verdienen enkele tientallen tot enkele honderden euro’s per dag. Dit hangt mede af van de inleg die je hebt en natuurlijk je beleggingsvaardigheden.

Door te gaan daytraden in CFD’s is het daytraden voor een groter publiek dichtbij gekomen.  Voorheen had je dure software nodig, tegenwoordig kun je met zeer goedkope online brokers een aanzienlijk inkomen genereren.

Daytrading is geen wetenschap, maar een vak

Daytrading is geen exacte studie zoals wiskunde of natuurkunde. Er zitten wel elementen in die raakvlakken hebben met statistiek, maar in de praktijk zie je dat er veel traders zijn die geen aansluitende studie hebben gevolgd. Er bestaat ook niet zoiets als een daytrading bachelor of master opleiding.

Heel globaal zijn er 2 benaderingen die daytraders kunnen gebruiken om tot een beleggingskeuze te komen

–          Op basis van fundamentele analyse

Hierbij analyseer je het object waarin je gaat beleggen, bijv. een aandeel van een bedrijf. Je probeert in kaart te brengen welke bedrijfsfactoren van invloed zijn op de koers van dat aandeel (omzetprognoses, concurrentie, overheidsinvloeden, etc.).

–          Op basis van technische analyse

Technische analisten kijken niet op een bedrijfsniveau naar bijv. een aandeel. Zij kijken puur naar de ontwikkeling van de grafiek. Volgens de technische benadering zijn er bepaalde statistische patronen die een inzicht geven in de ontwikkeling van een koers.

In de praktijk zie je dat de meeste traders een voorkeur hebben voor een van beide manieren. Analisten die bij banken werken maken vaak gebruik van een combinatie.

Beginnende beleggers beginnen vaak dicht bij huis en selecteren een beleggingsobject waar ze affiniteit mee hebben of in elk geval waar ze zelf een basaal inzicht in kunnen creëren. Denk aan euro/dollar, een bekend aandeel (Philips, Shell). Naarmate je vaardigheden verbeteren kun je je vaardigheden uitbreiden richting technische analyse.

Wil je succesvol daytrader worden dan zijn de volgende zaken essentieel:

Er zijn 2 zaken nodig wil je een effectieve daytrader worden:

1)      De juiste inhoudelijke kennis

2)      De juiste mentaliteit

Inhoudelijke kennis doe je op door te leren wat beleggen is, welke factoren een koers beïnvloeden en te leren hoe je patronen in de koers kunt herkennen. Je kunt inhoud leren door zelf boeken te lezen of te Googlen, of door een seminar te bezoeken.

Tip: volg de gratis online cursus beleggen voor beginners op deze site. Deze cursus is reeds door meer dan 500 particulieren gebruikt. Je leert in 30 minuten hoe daytraden werkt. Je krijgt een goede theoretische basis, aangevuld met echte praktijkvoorbeelden.

De juiste mentaliteit. Traden is voor een groot gedeelte psychologie. De uitdaging is dat je rationeel blijft en jezelf niet laat beheersen door emoties. Verliezen doet pijn: veel mensen besluiten na een (onverwacht) verlies ‘hun verlies te compenseren’  door weer verder te beleggen op datzelfde moment. Emotie kan een hele nuttige drijfveer zijn, maar voor beleggen werkt dit averechts.

Wat je moet doen als je zelf een daytrader wilt worden

Daytraden is dus geen wetenschap, maar een vak wat je zelf kunt leren. Hieronder de stappen die je kunt volgen als daytrader worden een wens is:

Stap 1:  leer de basisbegrippen over beleggen. Wat is een aandeel, wat is Forex, wat is fundamentele of technische analyse? Pas op dat je niet blijft hangen in deze fase. Er zijn oneindig veel websites met informatie te vinden. Stel voor jezelf een deadline: over 4 weken wil je zo veel mogelijk informatie bestudeerd hebben. Tip: volg onze gratis online cursus daytraden, gebaseerd op echte beleggingservaringen. Je leert in 30 minuten de theorie, toegepast in echte praktijkvoorbeelden.

Stap 2: Bestudeer hoe je geld kunt verdienen met online beleggen. Leer van de fouten en successen van anderen. Doe er je voordeel mee en ga niet het wiel opnieuw uitvinden. Lees hier onze ervaringen en doe er je voordeel mee.

Stap 3: Ga zelf aan de slag met een gratis demo.

Daytraden is vooral doen en leren van je eigen ervaringen. Een gratis online cursus geeft je een goede theoretische basis. De praktijk is uiteindelijk de beste leermeester. Met een demo leer je hoe online beleggen werkt: je moet keuzes maken (waar beleg ik in, wanneer koop ik iets, wanneer verkoop ik iets) en je ziet het effect van je keuzes op de winst of verlies die je maakt. Download een gratis demo en leer van je ervaringen.

Conclusie: daytrader worden is een kwestie van een beetje theorie maar  vooral doen

Succes van een daytraden kan afgemeten worden a.h.v. 1 graadmeter: hoeveel winst maak je per dag. Theorie helpt je om de basis te begrijppen, maar uiteindelijk bepaalt het winst/verliessaldo op je beleggingsrekening hoe goed je bent. Dat vereist veel praktijkervaring. Gelukkig kun je veel virtuele ervaring opdoen zonder risico door met een demo te oefenen.

Bronnen:

http://www.netwerk.tv/uitzending/2008-10-06/daytrader-boert-goed-met-crisis