Waarom nu beginnen met beleggen

Voor veel mensen is het wellicht contra-intuïtief maar een economische crisis is juist een hele interessante tijd om te beginnen met beleggen. Dit komt omdat de markt in tijden van economische crisis de markt heel bewegelijk is. In de beleggingswereld wordt zo’n beurs volatiel genoemd. Bij een hoge volatiliteit is de markt uitermate geschikt voor speculatie.

Beleggingsstrategie

Bij een onstabiele markt moet je je beleggingsstrategie aanpassen. Minder focussen op de lange termijn, als de waarde van je aandelen zakt niet direct verkopen maar gewoon de crisis uit zitten. Daarnaast je risico spreiden over verschillende producten. Juist korte termijn beleggingen waarbij je actief belegt zijn interessant als de beurskoersen veel bewegen. Doordat het risico iets hoger is zal de spread vrij laag zijn en het rendement kan makkelijk flinke hoogtes bereiken.

Lage spreads bij economische crisis

De spread is het verschil tussen de aankoop en verkoop prijs met betrekking tot de actuele koers. Met lage spreads kun je dus grondstoffen, aandelen of indices kopen voor een fractie hoger dan de actuele koers waardoor je eerder met winst kan verkopen. Op markt met hoge volatiliteit kun je binnen enkele seconden een aandeel kopen voor de prijs die je gunstig lijkt en een half uur later weer verkopen als je de winst hoog genoeg vind. Op een dag is het mogelijk om 60 transacties te doen.

Denk aan een stoploss

Zorg er wel altijd voor dat je een stoploss limiet instelt zodat je nooit meer geld kwijt bent dan je je kan veroorloven. Deze mogelijkheid hebben brokers voor je eigenlijk financiele veiligheid aangeboden dus gebruik deze mogelijkheid ook.
Een ander voordeel van korte termijn beleggingen als futures, CFD’s, ETF’s en forex handel is de mogelijkheid om short te gaan. Door short te gaan speculeer je op een dalende koers waardoor je er voor zorgt dat je minder afhankelijk bent of de beurs het goed doet qua rendement. Door in te spelen op dalende waardes kun je flink rendement halen, ook in een matig economisch klimaat.