In dit artikel zullen we uitleggen hoe u zelf kunt starten met zelf aandelen kopen Unilever. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld van Unilever zullen wij uitleggen hoe de handel in aandelen werkt met online beleggingssoftware. Overigens zullen we uitleggen hoe online beleggen precies werkt en waar u rekening mee moet houden. Meer weten? Lees dan verder!

Zelf aandelen kopen Unilever

Online beleggen versus offline beleggen

Online beleggen werkt op een andere manier dan offline beleggen. Met offline beleggen wordt gerefereerd naar de traditionele manier van beleggen bij een bank of beleggingskantoor. Veel mensen onderschatten het verschil tussen deze twee manieren van beleggen. Bij online beleggen komen veel veranderingen kijken. Daarbij is het van belang om te weten dat beleggers bij online beleggen kunnen profiteren van veel verschillende voordelen zoals het handelen met weinig geld. Bij offline beleggen is het niet mogelijk om te beleggen met weinig geld op korte termijn.

Online beleggen met beleggingssoftware

Beleggen met online beleggingssoftware kan mooie voordelen voor beleggers met zich meebrengen. Zoals eerder werd aangegeven is het bij online beleggen mogelijk om te handelen met weinig geld. We komen hier zo op terug in dit artikel. Overigens is het van belang om enkele beleggingstermen te kennen, om goed te kunnen starten met online beleggen. CFD beleggen is bijvoorbeeld een veel gebruikt woord in de beleggingswereld waarbij wordt gerefereerd naar online beleggen. CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference, bij deze vorm van beleggen sluiten de belegger en de aanbieder van beleggingssoftware een overeenkomst.

Winst realiseren met de voorspelling van de koers

Daarbij is het van belang om te weten dat beleggers de aandelen bij online beleggingssoftware niet bezitten, maar hier slechts op kunnen speculeren. Kortom, beleggers kunnen speculeren op een koersstijging of koersdaling. Bij een goede voorspelling van de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs van de broker. De broker is de aanbieder van beleggingssoftware en wordt ook wel een tussenhandelaar genoemd. Dit zijn weer twee nieuwe beleggingstermen, die handig zijn om te weten. Daarnaast is het ook mogelijk dat de belegger te maken krijgt met een verlies. Bij een verkeerde voorspelling van de koers, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs aan de broker te betalen.

Zelf aandelen kopen Unilever: Aanleiding

Om te beleggen is het van belang om eerst een aanleiding te vinden. Beleggen zonder aanleiding kan onnodige risico’s met zich meebrengen. Om deze reden besluiten wij altijd om te beleggen aan de hand van een aanleiding. In dit praktijkvoorbeeld hebben wij gekozen om gebruik te maken van de fundamentele analyse, om een aanleiding te vinden. Hierbij draait het om recente ontwikkelingen inzake de financiële situatie van beursgenoteerde bedrijven. Aan de hand hiervan kunnen beleggers besluiten om te beleggen op een koersstijging of koersdaling.

Op 22 februari kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over Unilever. In dit bericht wordt aangegeven dat Unilever grondig gaat onderzoeken welke opties er zijn om sneller waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. Dit is uitstekend nieuws over Unilever. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersstijging Unilever.

Unilever nieuwsbericht

Figuur 1. Zelf aandelen kopen Unilever – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Zelf aandelen kopen Unilever: Koersverloop

Aan de hand van bovenstaand nieuwsbericht besloten wij om te speculeren op een koersstijging Unilever. Wij besloten om een beleggingspositie te openen met een inleg van 109,25 euro. De hefboomfactor bij de handel in aandelen Unilever was 1:10. Dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 10 (109,25 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 1.092,50 euro. Hierdoor waren wij in staat om een hogere aandelenpositie in te nemen, omdat de inlegwaarde werd vergroot. Wij konden met deze nieuwe inlegwaarde een aandelenpositie innemen van 25 aandelen Unilever.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. Hier is te zien dat de koers niet direct na het openen van de positie is gaan stijgen, dit is overigens vaak het geval. Daarna vond een constante stijging plaats.

Unilever koersverloop

Figuur 2. Zelf aandelen kopen Unilever – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Zelf aandelen kopen Unilever: Resultaat

Overigens hebben wij bij het openen van de beleggingspositie ervoor gekozen om risico’s tijdens het beleggen te beperken. Dit hebben wij gedaan door gebruik te maken van twee functies in de beleggingssoftware, namelijk de profit call en stop loss functies. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen. Als de koers één van de aangegeven punten bereikt, wordt de beleggingspositie automatisch gesloten. Hierdoor worden risico’s beperkt.

In dit praktijkvoorbeeld werd onze beleggingspositie automatisch gesloten door de profit call functie. Dat betekent dat de koers het gewenste rendement had bereikt van 23%. Dat is een uitstekend rendement op korte termijn. Wij hebben met deze belegging een winst gerealiseerd van 25 euro. Hieronder wordt het resultaat van de belegging geïllustreerd.

Unilever resultaat

Figuur 3. Zelf aandelen kopen Unilever – Beleggingsresultaat. Klik om te vergroten. 

Cursus beleggen

Om meer te leren als beginnende belegger, is het verstandig om te starten met een cursus beleggen. Met een cursus beleggen kunnen beginnende beleggers zich beter voorbereiden. In deze cursus worden diverse basisaspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Op deze manier kunnen beleggers snel meer leren over online beleggen. De cursus is overigens geheel gratis en bestaat uit zes beknopte hoofdstukken.

Beginnen met demo beleggen

Beleggers hebben daarnaast de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen, zonder financieel risico te lopen. Bij demo beleggen ontvangen beleggers een fictief bedrag om het beleggen onbeperkt te oefenen op werkelijke koersen. Kortom, dit is een unieke manier om op een veilige manier ervaring op te doen met online beleggen.

Download de gratis beleggingssoftware!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference 
http://www.nu.nl/beurs/4488564/unilever-onderzoekt-opties-creeren-waarde-aandeelhouders.html