Veel beginnende beleggers weten niet waar ze op moeten letten bij beleggen en lopen daardoor onnodig risico. Daarnaast zien wij het ook nog steeds te vaak gebeuren dat veel algemene beleggingstermen niet bekend zijn bij beginnende beleggers. In dit artikel hebben we gekeken welke tips ervaren professionals geven om  je een handje op weg bij het beginnen met beleggen. Zo worden de tien belangrijkste beleggingstips doorgenomen die ervoor zorgen dat je beter kunt beleggen. Begin beleggen met de juiste kennis op zak door onderstaande tips door te nemen.

Begin beleggen top 5 beleggingstips van professionals - thumbnail

Tip 1: Begin beleggen niet zonder aanleiding.

Wij hebben het al vaker besproken in onze praktijkvoorbeelden, maar deze tip is essentieel voor beginnende beleggers. Begin beleggen nooit zonder aanleiding, dat is onnodig risico lopen. Door gebruik te maken van één van de verschillende soorten van analyseren is de kans groter dat u een juiste voorspelling kan maken.

Als u voor het eerst gaat beginnen met beleggen is het verstandig om de basistermen en methodes in kaart te brengen. Wij gebruiken altijd twee soorten van analyses, namelijk de technische analyse en de fundamentele analyse. Bij de technische analyse worden analyses gemaakt op basis van de koers en de laatste ontwikkelingen. Vaak worden hier indicatoren voor gebruikt die binnen de beleggingssoftware geactiveerd kunnen worden. Tijdens het gebruiken van een aantal indicatoren kan de koers er zo uitzien:

Begin beleggen top 5 beleggingstips van professionals - koers met indicatoren

Afbeelding 1 – Voorbeeld koers begin beleggen met diverse indicatoren van de technische analyse. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Bij de fundamentele analyse worden nieuwsberichten en andere artikelen als uitgangspunt genomen bij het beleggen. Zo komt het met regelmaat voor dat een bedrijf positief of negatief in het nieuws komt, op basis waarvan beleggers een positie innemen. Bij negatieve berichten wordt vaak gespeculeerd op een koersdaling (“short gaan”) en bij een positief bericht op een koersstijging (“long gaan”). Een voorbeeld van een dergelijk nieuwsbericht is te zien in onderstaande afbeelding.

Begin beleggen top 5 beleggingstips van professionals - nieuwsbericht TomTom

Afbeelding 2 – Voorbeeld negatief nieuwsbericht voor fundamentele analyse. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Op basis van bovenstaand negatief nieuwsbericht is een wijziging geweest in de koers van het bedrijf. In onderstaande afbeelding is te zien dat de koers op 29 september 2017 afnam om en nabij de aankondiging van het nieuwsbericht.

Begin beleggen top 5 beleggingstips van professionals - Koers TomTom

Afbeelding 3 – Begin beleggen na nieuwsbericht van fundamentele analyse. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Voor meer informatie over de methodes van analyseren en belangrijke informatie voor beginners willen wij u graag verwijzen naar onze gratis cursus beleggen. Met deze cursus bent u binnen 15 minuten op de hoogte van de basistermen en de werking van beleggen en kunt u gaan oefenen.

 Tip 2: Pas op voor hoogmoed.

Hoogmoed is een gevaarlijke factor bij beleggen. Veel beginnende beleggers denken voldoende over aandelen en beleggen te weten en lopen daardoor onnodig risico. Door de juiste kennis op te doen kan u als beginnende belegger veel sneller leren beleggen zonder onnodig hoog risico. Koersen voorspellen zonder goede strategie is niet aan te raden, zeker niet als beleggen nog nieuw is. Daarom vinden wij altijd dat er een goede strategie moet zijn alvorens u gaat beleggen en dat u beter eerst kunt oefenen met fictief geld. Hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor, zoals een gratis demo account waarbij u zonder risico kunt leren beleggen.

Tip 3: Niet alleen verlies voorkomen, maar ook winst beschermen.

Veel beginnende beleggers vragen zich af of ze dan ook de hele dag paraat moeten staan om de koersen in de gaten te houden. Nee, tegenwoordig is dat niet meer nodig. Door de functionaliteiten van de beleggingssoftware te gebruiken kunt u niet alleen verlies proberen te voorkomen, maar ook winst proberen te beschermen. Enkele voorbeelden van dergelijke functionaliteiten zijn de “stop loss” functie en de “profit call” functie.

Bij de stop loss functie kan de belegger een koers instellen waarop de beleggingspositie automatisch zal worden gesloten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen dat de positie moet sluiten bij een verlies van 10%. Op deze wijze kunnen beleggers ervoor zorgen dat het verlies kan worden beperkt.

De tegenhanger van de stop loss functie is de profit call functie. Deze functie stelt de belegger in staat om de beleggingspositie automatisch te laten sluiten bij een bepaald percentage winst. Op deze manier kunt u als beginnende belegger voorkomen dat u te lang wacht en de koers weer daalt.

Door dit soort functionaliteiten te (kunnen) gebruiken is het niet meer nodig om de hele dag naar de koers te staren in de hoop dat u snel kunt reageren op de laatste ontwikkelingen. Een voorbeeld van de hierboven besproken functionaliteiten is in de onderstaande afbeelding te zien.

Begin beleggen top 5 beleggingstips van professionals - profit call en stop loss

Afbeelding 4 – profit call en stop loss functionaliteit beleggingssoftware. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies

Tip 4: Ken de risico’s van beleggen.

Risico lopen en de hoeveelheid daarvan is en blijft een keuze, maar onnodig risico is een stommiteit. Om risico’s te kunnen beheren is het noodzakelijk dat u de risico’s van beleggen leert kennen. Een voorbeeld van een risico is emotie. Als een belegger zich laat leiden door emotie eindigt dit vaak in grote verliezen. Door het hoofdstuk risicobeheersing te bekijken in de cursus beleggen krijgt u de belangrijkste kennis mee op het gebied van risico’s.

Tip 5: Oefening baart kunst

Zoals we al eerder even aangaven is het verstandig om eerst te oefenen met beleggen, zonder dat u risico loopt om uw inleg te verliezen. Daarnaast kunt u meer affiniteit met het onderwerp beleggen ontwikkelen en leert u nieuwe technieken. Oefenen met beleggen kunt u doen door een gratis demo account aan te maken bij een broker. Verder kunt u meer kennis opdoen door een van onze andere praktijkvoorbeelden te lezen of door de gratis cursus beleggen te volgen.

Oefenen met beleggen, of nog even verder kijken?

Heeft u voldoende informatie en ziet u het zitten om te beginnen met beleggen, begin dan eerst met oefenen! Open hier een gratis oefen account en start met het testen van strategieën en methodes. Nog niet het gevoel dat u klaar bent om te gaan beginnen met beleggen? Geen probleem, volg dan onze gratis cursus beleggen en blijf op de hoogte!

Klik hier om een gratis demo account te openen en te beginnen met oefenen!