In het artikel ‘ik wil aandelen kopen’ zullen we uitleggen hoe u zelf kunt beginnen met de handel in aandelen door middel van een online beleggingssoftware. Met online beleggingssoftware wordt de handel in effecten sneller. De online beleggingssoftware kan gedownload worden op de laptop of desktop. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van de app. Kortom, beleggen gaat mee met de tijd van tegenwoordig. Hierdoor is het voor beleggers mogelijk om op ieder moment van de dag een beleggingspositie te openen, het enige wat een belegger nodig heeft is internetverbinding. Meer weten? Lees dan verder!

Ik wil aandelen kopen
Ik wil aandelen kopen: Online beleggingssoftware

Zoals in de inleiding al werd aangegeven is het bij online beleggen mogelijk om op ieder moment van de dag te beleggen. Beleggers kunnen met online beleggingssoftware beleggen in verschillende beleggingsinstrumenten zoals valuta, indices, grondstoffen en aandelen van beursgenoteerde bedrijven. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de handel in aandelen. Met online beleggingssoftware kunnen beleggers gebruik maken van verschillende functies, we zullen hier later op terug komen in dit artikel.

CFD beleggen – Contract For Difference

Vaak horen beginnende beleggers de term CFD beleggen voorbij komen. Vaak wordt online beleggen ook wel CFD beleggen genoemd, omdat beleggers automatisch beleggen met CFD’s. De afkorting van CFD is Contract For Difference. Bij deze vorm van beleggen draait alles om de voorspelling van de koers. Beleggers kunnen een mooie winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Hoe hoog de winst is, is afhankelijk van de openings- en sluitingswaarde. De belegger ontvangt namelijk het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de aanbieder van beleggingssoftware. Daarbij is het handig om te weten dat deze aanbieder ook wel een tussenhandelaar of broker wordt genoemd.

Overigens is het van belang om te weten dat het ook mogelijk is om te maken te krijgen met een verlies. Als de belegger een verkeerde voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de tussenhandelaar te betalen. De hoogte van het verlies is ook in dit geval weer afhankelijk van het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde.

Verschillen tussen online- en offline beleggen

We zullen nu enkele verschillen tussen online en offline beleggen nader toelichten. Met offline beleggen wordt het beleggen bij een bank of beleggingskantoor bedoelt. Hieronder zullen we de grootste verschillen nader toelichten.

  • Bij online beleggen kunnen beleggers beleggen met een klein bedrag, omdat er bij online beleggen wordt geprofiteerd van de hefboomconstructie. De hefboomconstructie vergroot de inleg van beleggers met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van deze factor is afhankelijk van het effect waar een belegger in wil beleggen. Bij offline beleggen zijn beleggers vaak genoodzaakt om te beleggen met grote bedragen om een leuke winst te kunnen realiseren.
  • Beleggers kunnen met online beleggingssoftware op ieder moment van de dag beleggen, dat is bij offline beleggen niet het geval. Als een beurs nog niet is geopend bij online beleggen, kan een belegger ervoor kiezen om een order te maken. Als de beurs dan opent, wordt de beleggingspositie automatisch geopend.
  • Bij online beleggen hebben beleggers de mogelijkheid om te beleggen op een koersstijging en koersdaling. Bij offline beleggen is dat niet het geval, hierbij kan een belegger alleen winst realiseren bij een koersstijging. Bij online beleggen draait het om de voorspelling van de koers, hierdoor is het wel mogelijk om te beleggen op een koersstijging en koersdaling.

Online- en offline beleggen: Hefboomconstructie

Zoals eerder werd aangegeven wordt online beleggen ook wel CFD beleggen genoemd. Daarnaast wordt offline beleggen ook wel traditioneel beleggen genoemd. Hieronder zullen we het verschil tussen CFD beleggen en traditioneel beleggen laten zien inzake de hefboomconstructie.

Traditioneel en online beleggen

Figuur 1. Ik wil aandelen kopen – Verschillen traditioneel- en CFD beleggen. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat er twee beleggers zijn. De ene belegger besluit om traditioneel te beleggen. De andere belegger besluit om te beginnen met CFD beleggen. Beide beleggers willen beleggen met een inleg van 250 euro. Bij slechts een koersstijging van 5% heeft de belegger bij CFD beleggen een winst gerealiseerd van 125 euro en een rendement van 50%. Daarentegen heeft de belegger bij traditioneel beleggen bij een koersstijging dan 5% slechts een winst gerealiseerd van 12,50 euro en een rendement van 5%. Het rendement is in dit geval gelijk aan de koersstijging.

Bij CFD beleggen is dat niet het geval, omdat de inleg van de belegger wordt vergroot. Hierdoor kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen en meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers.

Ik wil aandelen kopen: Cursus beleggen

Voor beginnende beleggers is het handig om te starten met een cursus beleggen. Door gebruik te maken van een cursus beleggen leert de belegger de basisaspecten van online beleggen. Het is van belang om bijvoorbeeld enkele beleggingstermen te kennen die terugkomen in de beleggingswereld.

Overigens wordt er in deze cursus aandacht besteed aan het beleggen met een aanleiding. Het is van belang dat een belegger altijd belegd aan de hand van een aanleiding, dit beperkt de kans op risico’s. In de cursus beleggen wordt uitgelegd hoe een belegger een aanleiding kan vinden aan de hand van beleggingsvoorbeelden. Daarnaast wordt uitgelegd hoe u risico’s kunt beperken door gebruik te maken van twee functies in de beleggingssoftware. De cursus is overigens geheel gratis en bestaat uit zes hoofdstukken. Kortom, dit is een uitstekende manier om snel meer te leren over online beleggen.

Ik wil aandelen kopen: Demo beleggen

Naast het gebruiken van een cursus is het verstandig om als beginnende belegger te starten met demo beleggen. Bij een demo account ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, om onbeperkt mee te oefenen. Beleggers kunnen hierdoor oefenen op werkelijke koersen, zonder daadwerkelijk financieel risico te lopen. Kortom, een goede manier om ervaring op te doen met beleggen en in de beleggingssoftware.

Download hier de gratis online beleggingssoftware!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference