In het artikel ‘ervaring beleggen Amerikaanse index’ zullen we uitleggen hoe het beleggen in indices precies werkt. Indices is het meervoud van index, een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. In Nederland is dit bijvoorbeeld de AEX en in België de Bel20. Wilt u weten hoe u met een online beleggingsprogramma snel kunt handelen in verschillende effecten waaronder indices? Lees dan verder!

Ervaring beleggen Amerikaanse index

Handelen in beleggingsinstrumenten

Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers handelen in verschillende beleggingsinstrumenten. Voorbeelden van beleggingsinstrumenten zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven, grondstoffen, indices en valuta. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijkheid om te handelen in indices.

Zoals eerder werd aangegeven is indices het meervoud van index. Er zijn verschillende indices waar beleggers in kunnen handelen. Daarbij is het wel van belang om altijd rekening te houden met het feit dat het beleggen met een aanleiding risico’s tijdens het beleggen beperkt. Beleggen met een aanleiding is verstandig, omdat risico’s hierdoor worden beperkt. Daarnaast brengt het beleggen aan de hand van impulsieve beslissingen onnodige risico’s met zich mee.

Hoe werkt CFD beleggen?

Bij een online beleggingsprogramma is het van belang om te weten dat er automatisch wordt gehandeld met CFD’s. Om deze reden wordt online beleggen ook vaak CFD beleggen genoemd. CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference. Bij CFD beleggen sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een overeenkomst.

Bij CFD beleggen kan een belegger winst realiseren met een goede voorspelling van de koers. Dat betekent dat het voor beleggers mogelijk is om te speculeren op een koersstijging en koersdaling. Dat betekent dat een belegger ook winst kan realiseren bij een koersdaling, omdat het draait om de voorspeling van de koers. Bij offline beleggen is dit niet het geval. Met offline beleggen bedoelen we het beleggen bij een bank of beleggingskantoor.

Winst realiseren met de voorspelling

Bij een goede voorspelling van het koersverloop ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. De broker is de aanbieder van het beleggingsprogramma en wordt ook wel een tussenhandelaar genoemd. Bij een goede voorspelling heeft de belegger winst gerealiseerd.

Bij een verkeerde voorspelling van het koersverloop dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde te betalen aan de broker. In dat geval heeft de belegger te maken met een verlies. Beleggers kunnen dit risico beperken door gebruik te maken van de functies in het beleggingsprogramma. We zullen dit later uitleggen in het beleggingsvoorbeeld.

Ervaring beleggen Amerikaanse index: Aanleiding

Zoals eerder werd aangegeven is het van belang om te beleggen met een aanleiding. In dit beleggingsvoorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Bij deze beleggingsmethode wordt er gekeken naar achtergronden en recente ontwikkelingen met betrekking tot de economische situatie.

Op 25 januari kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over de Dow-Jones, de Amerikaanse index. In het bericht wordt aangegeven dat de Dow-Jones voor het eerst de grens van 20.000 punten is gepasseerd. Dat is uitstekend nieuws over de Amerikaanse index, dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersstijging Dow-Jones.

VS-30-nieuwsbericht

Figuur 1. Ervaring beleggen Amerikaanse index – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Ervaring beleggen Amerikaanse index: Positie openen

Door de aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht besloten wij om een beleggingspositie te openen met een inleg van 126,37 euro. Bij CFD beleggen profiteren beleggers van het hefboomeffect, dit zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met kleine bedragen. Bij ieder effect is de hefboomfactor anders, de hefboomfactor was in dit voorbeeld 1:294. Dat betekent dat de inlegwaarde werd vergroot met 294. De uitkomst hiervan is 37.168,83 euro, dit bedrag was onze nieuwe inlegwaarde. Met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een hogere positie innemen.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. In het koersverloop is te zien dat de koers direct na het openen van de positie is gaan stijgen.VS 30 koersverloop

Figuur 2. Ervaring beleggen Amerikaanse index – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Ervaring beleggen Amerikaanse index: Positie sluiten

Zoals eerder werd aangegeven is het mogelijk om risico’s te beperken. Het risico om te maken te krijgen met een verlies kan beperkt worden door twee functies in het beleggingsprogramma. Met de profit call functie kunnen beleggers een gewenst rendement instellen, hoeveel wilt u als belegger realiseren met de belegging? Daarnaast kan de stop loss functie gebruikt worden om een maximaal verlies in te stellen. Als de koers één van de aangegeven punten bereikt, wordt de positie automatisch gesloten.

In dit beleggingsvoorbeeld werd onze beleggingspositie automatisch gesloten door de profit call functie. Dat betekent dat de koers het gewenste rendement had bereikt van 19%. Met deze belegging hebben wij een winst gerealiseerd van 24,24 euro. Dat is een uitstekende winst in een korte beleggingstijd. Hieronder wordt het beleggingsresultaat geïllustreerd. In het beleggingsresultaat wordt de winst, de beleggingstijd en de reden van het sluiten van de positie aangegeven.

VS-30-Resultaat

Figuur 3. Ervaring beleggen Amerikaanse index – Beleggingsresultaat. Klik om te vergroten. 

Beleggen leren met de cursus

Om meer te leren over online beleggen kunnen beleggers gebruik maken van de cursus beleggen. Met de cursus beleggen kunnen beleggers meer leren over online beleggen en de basisaspecten hierbij. Deze cursus is geheel gratis en het neemt ongeveer 30 minuten in beslag. De cursus bestaat uit zes hoofdstukken waar de basis van beleggen wordt uitgelegd. Deze cursus zorgt ervoor dat u in een korte tijd veel leert over online beleggen.

Beleggen oefenen met de beurssimulator

Overigens hebben beleggers naast de cursus de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Met de beurssimulator kunnen beleggers het beleggen op een veilige manier oefenen, zonder daarbij financieel risico te lopen. Dit is de ultieme manier om ervaring op te doen met online beleggen.

Download het gratis beleggingsprogramma

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging
http://www.nu.nl/beurs/4417212/dow-jonesindex-komt-eerst-boven-20000-punten.html