Hoe kan ik aandelen kopen? Vraagt u zich ook af hoe u met een online beleggingsprogramma aandelen kunt kopen? In dit artikel zullen we dieper in gaan op de mogelijkheden met online beleggen. Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers beleggen in verschillende effecten. Daarbij is het mogelijk om snel te handelen, door slechts een voorspelling van de koers te doen. Kortom, beleggers kunnen met een online beleggingsprogramma winst realiseren met een goede voorspelling van de koers. Meer weten over aandelen kopen met een online beleggingsprogramma? Lees dan verder!

Hoe kan ik aandelen kopen

Wat is CFD beleggen?

CFD beleggen is een andere benaming voor online beleggen. Veel beleggers refereren naar CFD beleggen als het gaat om het beleggen met een online beleggingsprogramma. CFD beleggen staat voor Contract For Difference, bij deze vorm van beleggen sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een overeenkomst. De belegger kan winst realiseren met de voorspelling van de koers. Dit kan een belegger op verschillende manieren doen, hier komen we later op terug in dit artikel.

Beleggers kunnen winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Beleggers ontvangen in dat geval het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de aanbieder van het beleggingsprogramma. Deze aanbieder wordt ook wel een broker genoemd, dit is een tussenhandelaar. Daarnaast dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen bij een verkeerde voorspelling van de koers.

Hoe kan ik aandelen kopen?

Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers aandelen kopen en verkopen. Met kopen bedoelen we dat de belegger kan beleggen op een koersstijging, dit wordt ook wel long gaan genoemd. Als een belegger besluit om aandelen te verkopen betekent het dat de belegger gaat beleggen op een koersdaling, dit wordt ook wel short gaan genoemd. Kortom, het draait bij online beleggen om de voorspelling van de koers, beleggers kunnen hier winst mee realiseren.

Beleggen in aandelen met de hefboom

Bij een online beleggingsprogramma profiteren beleggers van de hefboomwerking. De hefboomwerking zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met weinig geld. Hierdoor wordt online beleggen voor iedereen toegankelijk. De hefboomwerking vergroot de inleg met een bepaalde hefboomfactor. Beleggers kunnen in het beleggingsprogramma handelen in verschillende effecten zoals aandelen, valuta, grondstoffen en indices. Indices is het meervoud van index en een index is een samengestelde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. In Nederland is de index bijvoorbeeld de AEX. De hefboomfactor bij het handelen in aandelen is vaak 1:10. Dat betekent dat de inleg van de belegger dan vermenigvuldigd wordt met 10. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboomwerking geïllustreerd.

Hefboomwerking

Figuur 1. Hoe kan ik aandelen kopen – Voorbeeld van de hefboomwerking. Klik om te vergroten. 

In het voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Zoals eerder werd aangegeven is de hefboomfactor 1:10. Als de belegger besluit om te beleggen met een inleg van 50 euro, betekent dat de inleg wordt vermenigvuldigd met 10 (50 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 500 euro. De belegger mag dit bedrag niet houden, maar kan dit bedrag gebruiken om een hogere aandelenpositie in te nemen. Door een hogere aandelenpositie in te nemen is de belegger in staat om meer winst te realiseren op korte termijn bij een kleine koerswijziging. Daarbij is het van belang dat de belegger in dat geval een goede voorspelling heeft gedaan met betrekking tot het koersverloop. De belegger kan speculeren op een koersstijging of koersdaling, alleen ontvangt de belegger winst als de voorspelling klopt. 

Beleggen met een aanleiding

Voor beginnende beleggers is het vaak lastig om een beleggingspositie te openen, want de belegger moet aangeven of de koers gaat stijgen of dalen. Ervaren beleggers maken daarom gebruik van een beleggingsmethode om een aanleiding te vinden. Twee bekende beleggingsmethodes zijn de fundamentele analyse en de technische analyse. Door gebruik te maken van één van deze beleggingsmethodes kunnen beleggers risico’s tijdens het beleggen beperken. Beleggen aan de hand van impulsieve beslissingen brengt vaak onnodige risico’s met zich mee.

Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse draait het om recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie van een beursgenoteerd bedrijf. Beleggers kunnen hiervoor kijken naar het beursnieuws waar dagelijks nieuwe nieuwsberichten worden gepubliceerd over de financiële situatie van beursgenoteerde bedrijven. Als er bijvoorbeeld wordt aangegeven dat een bedrijf minder winst heeft gerealiseerd dan verwacht, kan dit een aanleiding zijn om te speculeren op een koersdaling. Hieronder wordt een voorbeeld geïllustreerd van een negatief nieuwsbericht.

Voorbeeld negatief nieuwsbericht

Figuur 2. Hoe kan ik aandelen kopen – Negatief nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Daarentegen kan een belegger ervoor kiezen om te speculeren op een koersstijging als er een positief nieuwsbericht over een bedrijf wordt gepubliceerd. Hieronder wordt een voorbeeld geïllustreerd van een positief nieuwsbericht.

Voorbeeld positief nieuwsbericht

Figuur 3. Hoe kan ik aandelen kopen – Positief nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Kortom, de financiële situatie speelt een grote rol met betrekking tot het koersverloop. Ook kunnen beleggers hierbij denken aan een reorganisatie, hierbij worden vaak veel werknemers ontslagen. Dit kan worden gezien als een negatief nieuwsbericht, waarbij een belegger ervoor kan kiezen om te speculeren op een koersdaling.

Bij een positief nieuwsbericht kiezen wij er vaak voor om te speculeren op een koersstijging. Wij geloven dat dit een positieve invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder de beleggers. Daarbij denken wij dat hierdoor de koers zal gaan stijgen. Daarentegen kiezen wij er bij een negatief nieuwsbericht vaak voor om te speculeren op een koersdaling. Wij geloven dat dit een negatieve invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder de beleggers. Wij denken dat de koers hierdoor zal gaan dalen.

Technische analyse

Bij de technische analyse draait het niet om de recente ontwikkelingen, maar om historische gegevens. Bij de technische analyse worden de grafieken van historische aandelenkoersen bestudeerd. Aan de hand hiervan proberen beleggers een voorspelling te doen van de koers. Kortom, er wordt hierbij gekeken naar eerdere ontwikkelingen en aan de hand van deze ontwikkelingen proberen beleggers een voorspelling te doen met betrekking tot het koersverloop.

Hoe kan ik aandelen kopen met demo beleggen?

Voor beginnende beleggers is het handig om te starten met demo beleggen. Met een demo account hebben beleggers de kans om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen met fictief geld. Bij een demo account ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Dit is een uitstekende manier om ervaring op te doen in het beleggingsprogramma. Na genoeg oefenen kunnen beleggers ervoor kiezen om over te schakelen naar echt beleggen, waarbij de belegger met echt geld kan beleggen. Beide accounts zien er overigens hetzelfde uit.

Meer leren over online beleggen

Wilt u meer leren over online beleggen? Dan kunt u gebruik maken van de online cursus beleggen. In deze cursus komen de basisaspecten van online beleggen aan bod. Dit is een goede manier om meer kennis op te doen inzake online beleggen. De cursus is geheel gratis en duurt ongeveer 30 minuten. Overigens bestaat de cursus uit zes relevante hoofdstukken.

Starten met demo beleggen? –> Download het gratis beleggingsprogramma

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse