In het artikel ‘winst met handelen Brent-olie’ zullen wij uitleggen hoe wij winst hebben gerealiseerd door te handelen in Brent-olie. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden bij online beleggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te handelen in aandelen, valuta, indices en grondstoffen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de handel in grondstoffen; Brent-olie. Bent u benieuwd hoe u zelf kunt handelen in Brent-olie? Lees dan verder!

Winst met handelen Brent-olie

Online beleggen: CFD beleggen

Online beleggen wordt door veel beleggers in de beleggingswereld ook wel CFD beleggen genoemd, omdat beleggers automatisch beleggen met CFD’s. CFD beleggen staat voor Contract For Difference, bij deze beleggingsvorm sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een overeenkomst. Daarbij is het van belang om te weten dat het bij online beleggen draait om de voorspelling van het koersverloop. De aanbieder wordt ook wel een tussenhandelaar of broker genoemd.

Bij een goede voorspelling van de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. De belegger heeft in dat geval winst gerealiseerd. Bij een verkeerde voorspelling dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs aan de broker te betalen. De belegger heeft dan te maken met een verlies. In het beleggingsvoorbeeld zullen we uitleggen hoe u risico’s kunt beperken.

Hefboomeffect

Overigens is het van belang om te weten dat het voor beleggers mogelijk is om te handelen met weinig geld. Bij CFD beleggen wordt automatisch gebruik gemaakt van de hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers met een kleine inleg een beleggingspositie kunnen openen. We zullen hieronder een voorbeeld geven.

hefboomeffect

Figuur 1. Winst met handelen Brent-olie – Hefboom. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand nieuwsbericht wordt aangegeven dat een belegger wil beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. De hefboomfactor bij de handel in een beursgenoteerd bedrijf is vaak 1:10 of 1:5. In dit voorbeeld wil een belegger een beleggingspositie openen met een inleg van 50 euro. De inleg wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 500 euro, met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere positie innemen en meer winst realiseren bij een goede voorspelling van het koersverloop.

Winst met handelen Brent-olie: Aanleiding

Voordat wij een beleggingspositie openen zoeken wij altijd naar een aanleiding. In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Bij deze beleggingsmethode wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen. Aan de hand hiervan besluiten beleggers om te speculeren op een koersstijging of koersdaling.

Op 14 maart kwamen wij onderstaand nieuwsbericht tegen over Brent-olie. In het bericht wordt aangegeven dat Saudi-Arabië de olieproductie in februari heeft verhoogd tot iets meer dan 10 miljoen vaten per dag. Na bekendmaking van dit nieuws gingen de olieprijzen omlaag. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersdaling Brent-olie.

Brent-olie nieuwsbericht

Figuur 2. Winst met handelen Brent-olie – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Winst met handelen Brent-olie: Positie openen

Aan de hand van bovenstaand nieuwsbericht besloten wij om te beleggen met een inleg van 125,88 euro (omgerekend 133,60 dollar). De hefboomfactor was in dit geval 1:151. Dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 151. De uitkomst hiervan is 19.073,07 euro (omgerekend 20.272,00 dollar). Wij konden door deze nieuwe inlegwaarde een positie innemen van 400 vaten.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. Hier is te zien dat de koers niet direct na het openen van de positie begon te dalen, maar kort daarna.

Brent-olie koersverloop

Figuur 3. Winst met handelen Brent-olie – Koersverloop. Klik om te vergroten. 

Winst met handelen Brent-olie: Positie sluiten

Om risico’s te beperken besloten wij om gebruik te maken van twee functies in het beleggingsprogramma; de profit call en stop loss functies. Met de profit call functie hebben wij een gewenst rendement ingesteld en met de stop loss functie een maximaal verlies.

De beleggingspositie werd automatisch gesloten door de profit call functie. Dat betekent dat de koers het gewenste rendement had bereikt van 39%. Dat is een uitstekend rendement! Hieronder wordt het beleggingsresultaat weergegeven. Hier is te zien dat wij een winst hebben gerealiseerd van 48,90 euro.

Brent-olie resultaat

Figuur 4. Winst met handelen Brent-olie – Beleggingsresultaat. Klik om te vergroten. 

Beleggen oefenen

Voor beginnende beleggers is het verstandig om eerst gebruik te maken van de cursus beleggen voor beginners. In deze cursus worden de basisaspecten van online beleggen nader toegelicht. De cursus bestaat uit zes hoofdstukken en is geheel gratis. Overigens duurt de cursus ongeveer 30 minuten. Kortom, in 30 minuten kunt u snel meer leren over online beleggen en de mogelijkheden.

Het is van belang om als beginnende belegger eerst ervaring op te doen met online beleggen, dat kan met demo beleggen. Demo beleggen geeft beleggers de mogelijkheid om het beleggen op een veilige manier te oefenen op werkelijke koersen. Beleggers kunnen hierbij gebruik maken van fictief geld, op deze manier lopen beleggers geen financieel risico. Kortom, een uitstekende manier om op een veilige manier ervaring op te doen en te leren van fouten.

Starten met beleggen? Download het gratis beleggingsprogramma!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference
http://www.nu.nl/beurs/4539858/saudi-arabie-verhoogt-olieproductie-boven-10-miljoen-vaten-per-dag.html