CFD’s worden niet gezien als het beste product voor de beginnende belegger en daar zijn zeker argumenten voor te noemen. Toch zal niet iedereen het rendement kunnen weerstaan. Het is belangrijk om uit te leggen wat CFD’s precies zijn om te begrijpen wat de risico’s zijn en waar het hoge  rendement vandaan komt.

Beginnen met beleggen, wat zijn CFD’s?

 

CFD’s staat voor Contracts for Difference. Dat zijn beleggingsproducten waarmee een belegger kan inspelen op de stijging of daling van een bepaald aandeel, grondstof of beurs index zonder daadwerkelijk deze producten in bezit te krijgen.

Stel u wilt beginnen met beleggen in CFD’s, met wie kan dat?

 

Als u wilt beginnen met beleggen in CFD’s dan wilt u deze contracten ergens afsluiten, dit gebeurd voornamelijk online, het is bij uitstek een product wat hoort bij het nieuwe beleggen. Dat wil zeggen, het online beleggen. Bij het openen van een positie in CFD’s dan doet u dit bij een online broker, voorbeelden van brokers die in CFD’s verhandelen ziet u op deze site. U gaat dus een transactie aan met een online broker, deze blijft in bezit van de aandelen waarop u contracten afsluit, maar geeft daarvoor in ruil wel het volledige winst of verlies wat geboekt kan worden met de waarde van deze aandelen.

Voor een particulier die wil beginnen met beleggen is het belangrijk om te begrijpen dat u ook niet de aandelen daadwerkelijk koopt. CFD’s staan voor een x aantal aandelen. Als een belegger bijvoorbeeld in indices wil handelen zoals Nederland 25 dan is 1 contract evenveel waard als de hoogte van de koers. Dus 1 contract op Nederland 25 is 330 euro waard als de koers van de AEX 330 is. Dus als de belegger 10 contracten aangaat dan wordt er gehandeld met aandelen ter waarde van 3300 euro. U betaald echter slechts de initiele marge die de broker heeft ingesteld om het product te kunne kopen. Bij indices op de AEX is dit vaak rond de 7%.De belegger betaald in dit geval voor 10 contracten die voor een waarde staan van 3300 euro slechts 231 euro.

Beginnen met beleggen, het rendement van CFD’s

Als in het bovenstaande voorbeeld de waarde van die indices met 5 punten stijgt  tot 335 dan heeft u op dat moment contracten ter waarde van 3350 euro. Deze 50 euro winst is dan netto van u, daar gaat niets meer af. Dan heeft u met een initiële marge inleg van 231 euro een rendement van 22%, oftewel 50 euro. Er zijn weinig beleggingsproducten die zo’n rendement kunnen halen. Dat maakt CFD’s zo interessant. Spreek wel altijd een stoploss order af zodat u niet meer kan verliezen dan u financieel aan kan.