U bent aangekomen bij het tweede hoofdstuk van de cursus beleggen voor beginners. In dit hoofdstuk bespreken we de werking van CFD’s. Wat zijn CFD’s precies en wat zijn de voor- en nadelen van CFD’s?

Hoe werken CFD’s?

CFD’s zijn een vrij nieuw beleggingsproduct die nog niet bij alle beleggers bekend is, zeker niet bij de beginnende belegger. Toch is het een product dat aandacht verdiend omdat het enkele zeer goede eigenschappen heeft. Het belangrijkste kenmerk van CFD’s is de hefboomwerking. Deze hefboom zorgt ervoor dat u een grotere positie aan kunt gaan dan wanneer u belegt zonder hefboom. Nou is een grotere positie pas interessant als ook uw rendement wordt berekend over de gehele positie en bij CFD’s is dit het geval. Dit betekent dat u met een kleine inleg een relatief groot rendement kunt behalen. Simpel gezegd, u kunt veel geld verdienen met een kleine inleg. In onderstaande tabel is het verschil tussen het beleggen via CFD’s en een traditioneel beleggingsproduct, waarbij niet wordt gehandeld met een hefboom, weergegeven.

cursus beleggen voor beginners, de hefboomwerking

Tabel 1: het principe van CFD beleggen vergeleken met traditionele beleggingsproducten

In het voorbeeld zijn we uitgegaan van een inleg van € 1.000, zowel voor beleggen middels een traditioneel beleggingsproduct als via CFD’s. In beide gevallen is ook de prijs hetzelfde, namelijk € 16,30. Wanneer u belegt zonder hefboom kunt u met uw inleg van € 1.000 dan 61 aandelen kopen. In de tabel kunt u zien dat door de hefboomwerking van 1:10 bij CFD’s u niet 61 aandelen kunt kopen, maar maarliefst 610. Een enorm verschil dus. De totale waarde van uw portefeuille is bij CFD beleggen dan ook 10x zo groot.

De voordelen van beleggen met een hefboom

Het beleggen via CFD’s. en dus met een hefboom, heeft dus een aantal voordelen. In tabel 1 heeft u kunnen zien dat uw positie doormiddel van CFD beleggen vergroot wordt met de factor van de hefboom van de CFD. Het grote voordeel is dat uw rendement berekent wordt over uw positie nadat de hefboom is ingetreden. U rendement kan dus zeer hard oplopen en u kunt rendementen behalen waar u normaal maanden over doet. Hoe hard uw rendement kan oplopen is weergegeven in tabel 2 hieronder.

cursus beleggen voor beginners, scenario winst

Tabel 2: scenario winst met CFD beleggen vergeleken met de winst uit traditionele beleggingsproducten

In tabel 2 hebben we opnieuw CFD’s afgezet tegen de traditionele beleggingsproducten waarbij niet met een hefboom wordt gehandeld. In de tabel is opnieuw uitgegaan van de zelfde prijs van een aandeel, namelijk € 16,30 die in dit voorbeeld stijgt naar € 17,00. Wanneer u had belegt zonder hefboom had u een winst gemaakt van € 42,80. Had u belegt via CFD’s was uw winst maar liefst € 428 geweest. Met een inleg van € 1.000 betekent dat een rendement van bijna 43%.

Het nadelige effect van beleggen met een hefboom

In het vorige voorbeeld wordt een situatie besproken waarin uw winst maakt op uw belegging. Met een hefboom kan deze winst erg hard oplopen. Echter zult u begrijpen dat het tegenovergestelde ook kan gebeuren en dat in dat geval uw verlies ook erg hard kan oplopen. In onderstaande tabel hebben wij een situatie geschetst waarin u geen winst maakt maar verlies.

cursus beleggen voor beginners, scenario verlies

Tabel 3: scenario verlies met CFD beleggen vergeleken met het verlies uit traditionele beleggingsproducten

Stel dat het de koers van het aandeel zakt van € 16,30 naar € 15,60. Wanneer u belegt zou hebben zonder hefboom, dus zonder gebruik te maken van CFD’s zou u verlies € 42,80 zijn. Wanneer u echter wel belegt met CFD’s is uw verlies 10 keer zo groot, namelijk € 428. Dat de hefboomwerking twee kanten op werkt wordt hiermee duidelijk. Hoewel het verlies heel groot lijkt te zijn zijn er prima manieren waarop u zichzelf kunt beschermen tegen deze verliezen. Op welke wijze u dit het betse kunt doen kunt u lezen in hoofdstuk 4, ‘Het beheersen van uw risico’s’.

Klik hier om naar hoofdstuk 3, Op welke manier kan ik winst maken met CFD beleggen? te gaan.

 

Index cursus beleggen voor beginners

  1. Belangrijke begrippen voor beginnende beleggers
  2. Hoe werken CFD’s?
  3. Op welke manier kan ik winst maken met CFD beleggen?
  4. Het beheersen van uw risico’s
  5. Praktische zaken
  6. Beginnen met handelen in CFD’s