U bent beland in het derde hoofdstuk van de cursus beleggen voor beginners. In dit hoofdstuk worden enkele manieren besproken waarop u winst kunt maken met het beleggen in CFD’s.

Winst maken door ‘long beleggen’

CFD’s hebben de zeer prettige eigenschap dat in meerdere situaties geld verdient kan worden, en dan duiden we op de richting van de koers. De eerste mogelijkheid om geld te verdienen is wanneer de koers van een bepaald beleggingsproduct stijgt. Deze manier van beleggen zal door velen van u gezien worden als ‘normaal’ omdat bij traditionele beleggingsmethoden ook op deze manier wordt belegd. Het CFD beleggen waarbij u anticipeert op een koersstijging wordt ook wel ‘long’ beleggen genoemd.

Winst maken door ‘short beleggen’

Voor veel mensen een relatief nieuw manier van beleggen is ‘short’ beleggen. ‘Short’ beleggen wil niets anders zeggen dan het anticiperen op een koersdaling van een bepaald beleggingsproduct. Aan deze koersdaling kan dus geld verdient worden, mits u ‘short’ gaat in het product. Om te laten zien hoe u geld kunt verdienen met dalende koersen hierbij het volgende voorbeeld:

Stel u wilt beleggen in het aandeel KPN. De prijs ligt nu zo rond de € 5,95 en u verwacht dat deze koers gaat dalen. U koopt 100 aandelen KPN ‘short’ en wacht af wat er gaat gebeuren. De prijs van het aandeel zakt inderdaad naar € 5,50. Uw winst bedraagt op dit moment € 45.

Wat u dus in feite doet met ‘short’ beleggen is het verkopen van producten. Of u ‘short’ of ‘long’ wilt beleggen is zeer eenvoudig te kiezen als u een positie opent. In onderstaande afbeelding kunt u zien hoe dat werkt.

cursus beleggen voor beginners, mogelijkheid tot short en long beleggen

Afbeelding: mogelijkheid tot short en long beleggen. Klik op de afbeelding om te vergroten

In de afbeelding kunt u zien dat het eenvoudig is om te kiezen tussen ‘long’ en ‘short’ beleggen. In de afbeelding staat kopen voor ‘long’. Het voordeel van deze twee beleggingsmogelijkheden is dat uw kansen om winst te maken ineens zeer worden uitgebreid. Waarneer u normale aandelen naar beneden zouden gaan verliest u alleen maar geld terwijl u met CFD’s ook geld zou kunnen verdienen.

Methoden om geld te verdienen

Als beginnend belegger bent u natuurlijk op zoek naar de beste manier om geld te verdienen. De manieren en strategieën waarop u geld kunt verdienen zijn er voldoende, echter zijn veel strategieën veel te lastig en onhandig. Wij hebben voor u een methode ontwikkelt die werkt en voor iedereen te kopiëren is. Wanneer u het werken via een vaste methode onder de knie heeft kunt u deze methode toe gaan passen op al uw beleggingen en zult u zien dat uw rendementen verbeteren. De methode die in deze cursus voorbeginnende beleggers behandelt wordt is weergegeven in onderstaande afbeelding.

cursus beleggen voor beginners, ocassion expectation result

Afbeelding: Verdienmodel bij het beleggen in CFD’s

In bovenstaande afbeelding is de methode die wij standaard voor onze beleggingen gebruiken schematisch weergegeven. De eerste stap in het schema is de aanleiding. Wanneer u begint met beleggen is het belangrijk dat u enkel investeert in producten wanneer daar ook daadwerkelijk een aanleiding voor is. Een aanleiding kan zijn het presenteren van de kwartaalcijfers, overnamenieuws of nieuws over nieuwe opdrachten voor een bedrijf. Het aantal aanleidingen dat te noemen is voor een verandering van een koers van een bepaald effect is enorm en daarom is het belangrijk dat u altijd goed het financiële nieuws in de gaten houdt. Bij deze methode gaan we dus uit van een fundamentele kijk op beleggingen.

Nadat een aanleiding om te investeren in een bepaald effect gevonden is, is het van belang om een verwachting uit te spreken over het effect. Wat is het effect van de aanleiding en voor welke periode houdt deze verandering aan. Vragen die als beginnend belegger lastig te beantwoorden zijn maar door oefening steeds sneller duidelijk zullen zijn. Door het uitspreken van een verwachting kunt u voor uzelf vaststellen of u een ‘long’ of ‘short’ positie aangaat en welke winst u wilt behalen.

De laatste stap in het proces is het evalueren van het resultaat. Veel beleggers vergeten deze stap, echter is deze stap onmisbaar om in de toekomst een nog betere belegger te worden. Wanneer u verlies heeft gemaakt kunt u kijken waar dat aan ligt en heeft u winst gemaakt kunt u analyseren of u te vroeg of te laat verkocht heeft, of misschien wel precies op tijd.

Praktijkvoorbeeld 1: geld verdienen door te anticiperen op koersstijgingen

cursus beleggen voor beginners, occasion

Zoals de beleggingsmethode ons voorschrijft zoeken wij voor elke belegging een aanleiding. In het geval van dit praktijkvoorbeeld gaan we uit van het nieuwsbericht dat het Duitse Hof het noodpakket van de ESM heeft goedgekeurd en dat daarmee geld gestuurd kan worden richting Griekenland. Het Duitse Hof heeft wel enkele voorwaarden gesteld, zoasl het maximum bedrag dat uitgeleend kan worden, maar in grote lijnen kan het pakket doorgang kan vinden.

cursus beleggen voor beginners, aanleiding casus 1

Afbeelding: persbericht omtrent goedkeuring ESM noodfonds. Klik op de afbeelding om te vergroten

cursus beleggen voor beginners, expectations

Op dit nieuwsbericht zaten de beurzen al maanden te wachten. Het nieuws dat het ESM noodpakket doorgang kan vinden  betitelen wij als zeer positief. Vooral voor de Grieken is het zeer positief en daarmee ook voor het voortbestaan van de euro. Het pakket betekent niet dat alle zorgen weg zijn maar het haalt wel even de wind uit de zeilen. Omdat wij het nieuws zeer positief vinden gaan we een ‘long’ positie aan in de euro/dollar en besluiten om slechts één dag te handelen.

cursus beleggen voor beginners, result

Om de beleggingsmethode volledig af te maken kijken we ook naar het behaalde resultaat. In onderstaande afbeelding zijn de specificaties van onze positie te zien. Onze inleg bedroeg € 1.000 waardoor we met een hefboom van 1:50 maar liefst een positie van € 50.000 aan konden gaan.

cursus beleggen voor beginners, specificaties positie eur-usd

Afbeelding:specificaties positie eur/usd. Klik op de afbeelding om te vergroten

Wanneer we naar de grafiek kijken van de euro/dollar koers zien we dat na de uitspraak van de Duitse rechters de koers sterk omhoog ging. Dit was volledig in lijn met onze verwachtingen. De ‘long’ positie lijkt dan ook een goede keuze te zijn geweest.

cursus beleggen voor beginners, koersgrafiek eur-usd

Afbeelding: koersgrafiek eur/usd. Klik op de afbeelding om te vergroten

Het uiteindelijke resultaat dat behaald werd is te zien in de onderstaande tabel. We behaalden op deze positie een winst van 208 euro. Met een inleg van 1.000 euro betekent dat een rendement van 20%.

cursus beleggen voor beginners, beleggingsresultaat eur-usd

Afbeelding: beleggingsresultaat eur/usd. Klik op de afbeelding om te vergroten

Praktijkvoorbeeld 2: geld verdienen door te anticiperen op koersdalingen

cursus beleggen voor beginners, occasion

Ook in dit voorbeeld beschrijven wij als eerste de aanleiding voor het feit dat wij een bepaalde positie zijn aangegaan. De positie die aangegaan is, is het aandeel Philips. Wij anticipeerden op het nieuwsbericht dat Goldman Sachs de outlook van het aandeel Philips had verlaagd van Buy naar Neutral.

cursus beleggen voor beginners, aanleiding casus 2

Afbeelding: persbericht omtrent adviesverlaging aandeel Philips

cursus beleggen voor beginners, expectations

Omdat het belangrijk is om een verwachting uit te spreken hebben we dat ook gedaan op basis van dit nieuwsbericht. Onze verwachting is dat de koers van het aandeel flink zal dalen. Goldman Sachs is een gerenommeerd bedrijf en een verlaging van hen komt altijd ongelegen. Wij anticiperen op de mogelijke koersdaling door een ‘short’ positie aan te gaan.

cursus beleggen voor beginners, result

In onderstaande afbeelding ziet u de specificaties van onze positie. Onze inleg bedroeg iets meer dan € 1.200. Onze totale positie had een waarde van zo’n € 12.000 door de hefboom van 1:10 op aandelen.

cursus beleggen voor beginners, specificaties positie Philips

Afbeelding: specificaties positie Philips

In onderstaande koersgrafiek kunt u duidelijk zien dat de koers van het aandeel Philips direct na het openen van de beurs de daling inzet. Deze daling is in lijn met onze verwachtingen en door de ‘short’ positie betekent dit dat we geld kunnen verdienen.

cursus beleggen voor beginners, koersgrafiek Philips

Afbeelding: Koersgrafiek Philips. Klik op de afbeelding om te vergroten

In onderstaande tabel ziet u ons uiteindelijke resultaat. Met een inleg van iets meer dan € 1.200 hebben we een winst behaald van € 104. Dit rendement is behaald in minder dan één dag handel. Door gebruik te maken van CFD’s kon onze winst in zo’n korte periode zo hard oplopen.

cursus beleggen voor beginners, beleggingsresultaat Philips

Afbeelding: beleggingsresultaat Philips. Klik op de afbeelding om te vergroten

U bent aan het einde gekomen van hoofdstuk 3 van de cursus beleggen voor beginners. In dit hoofdstuk heeft u geleerd hoe u geld kunt verdienen bij stijgende en dalende koersen. In het volgende hoofdstukken gaan we dieper in op de wijze waarop u uw winst en verlies kunt beschermen.

Klik hier om naar hoofdstuk 4, Het beheersen van uw risico’s, te gaan.

 

Index cursus beleggen voor beginners

  1. Belangrijke begrippen voor beginnende beleggers
  2. Hoe werken CFD’s?
  3. Op welke manier kan ik winst maken met CFD beleggen?
  4. Het beheersen van uw risico’s
  5. Praktische zaken
  6. Beginnen met handelen in CFD’s