In dit artikel zullen we uitleggen hoe u zelf kunt starten met slim aandelen kopen. Bij beleggen is het van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggers kunnen een aanleiding vinden om te beleggen, door gebruik te maken van beleggingsmethodes. Er zijn verschillende beleggingsmethodes beschikbaar, waar beleggers gebruik van kunnen maken. Dit is ook een goede manier om onnodige risico’s te voorkomen. Wilt u meer weten over online beleggen? Lees dan verder!

Slim aandelen kopen

Online beleggen: CFD beleggen

Online beleggen wordt in de beleggingswereld vaak CFD beleggen genoemd, omdat beleggers automatisch beleggen met CFD’s. CFD is de afkorting voor Contract For Difference. Bij deze beleggingsvorm sluiten de belegger en de aanbieder van de beleggingssoftware een overeenkomst. Bij CFD beleggen draait het om de voorspelling van de koers. Beleggers kunnen met een online beleggingssoftware winst realiseren met een goede voorspelling van de koers.

Daarbij is het van belang om te weten dat het voor beleggers mogelijk is om te speculeren op een koersstijging en koersdaling. Het speculeren op een koersstijging wordt ook wel long gaan genoemd. Daarnaast wordt het speculeren op een koersdaling ook wel short gaan genoemd.

Winst met de voorspelling

Zoals eerder werd aangegeven is het bij CFD beleggen mogelijk om winst te realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Bij een goede voorspelling van de koers ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. De broker is overigens de aanbieder van online beleggingssoftware. Daarnaast is het voor beleggers ook mogelijk om te maken te krijgen met een verlies. Als de belegger een verkeerde voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop, heeft de belegger te maken met een verlies. In dat geval dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen.

Beleggen met de hefboom

Overigens is het van belang om ervan op de hoogte te zijn dat beleggers met online beleggingssoftware kunnen beleggen met weinig geld. Bij online beleggingssoftware wordt de inleg van de belegger vermenigvuldigd met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor is afhankelijk van het soort effect. Vaak is de hefboomfactor bij het handelen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven 1:10 of 1:5. Om deze reden zullen we deze hefboom gebruiken om een voorbeeld te illustreren.

Hefboomwerking

Figuur 1. Slim aandelen kopen – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. De belegger besluit om te beleggen met een inlegwaarde van 50 euro. De hefboomfactor is in dit geval 1:10, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 10 (50 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 500 euro, met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen en meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers.

Kortom, de hefboom zorgt ervoor dat de belegger meer winst kan realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Hierdoor is het ook mogelijk om te beleggen op korte termijn, zoals binnen één beursdag. Handelen binnen één beursdag wordt ook wel daghandelen genoemd. 

Slim aandelen kopen: Fundamentele analyse

Er zijn verschillende beleggingsmethodes waar beleggers gebruik van kunnen maken. We zullen de fundamentele analyse en de technische analyse nader toelichten. Bij de fundamentele analyse draait het om recente ontwikkelingen inzake de financiële situatie van een beursgenoteerd bedrijf. Deze recente ontwikkelingen kunnen beleggers vinden in het beursnieuws, wat dagelijks online wordt gepubliceerd. Met deze nieuwsberichten kunnen beleggers speculeren op een koersstijging of koersdaling, afhankelijk van het nieuwsbericht. Hieronder wordt het stappenplan van de fundamentele analyse geïllustreerd.

stappen-voor-de-fundamentele-analyse

Figuur 2. Slim aandelen kopen – Stappenplan fundamentele analyse. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand figuur wordt aangegeven dat de belegger eerst een aanleiding moet vinden om te beleggen. Daarna dient de belegger een verwachting te scheppen van het koersverloop. Aan de hand hiervan gaat de belegger een beleggingspositie openen.

Voorbeeld positief nieuwsbericht

We zullen nu een voorbeeld van een positief nieuwsbericht geven, zodat u hier een goed beeld van krijgt. Bij een positief nieuwsbericht kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersstijging, omdat wij geloven dat een positief nieuwsbericht een positieve invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder de beleggers.

Voorbeeld positief nieuwsbericht

Figuur 3. Slim aandelen kopen – Positief nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Voorbeeld negatief nieuwsbericht

We zullen nu een voorbeeld van een negatief nieuwsbericht geven, zodat u ook hier een goed beeld van krijgt. Bij een negatief nieuwsbericht kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersdaling, omdat wij geloven dat een negatief nieuwsbericht een negatieve invloed heeft op de populariteit van de aandelen onder de beleggers.

Voorbeeld negatief nieuwsbericht

Figuur 4. Slim aandelen kopen – Negatief nieuwsbericht. Klik om te vergroten. 

Slim aandelen kopen: Technische analyse

Naast de fundamentele analyse is het ook mogelijk om gebruik te maken van de technische analyse. Bij de technische analyse draait het niet om recente ontwikkelingen zoals bij de fundamentele analyse. Bij de technische analyse draait het om het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie uit de markt. Met historische informatie uit de markt bedoelen we prijs en omzet. Aan de hand van deze informatie proberen beleggers een voorspelling te doen over het toekomstige koersverloop.

Beleggen oefenen en leren

Om meer te leren over online beleggen is het verstandig om gebruik te maken van de cursus beleggen. In deze cursus worden verschillende aspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Dit is de basis van online beleggen, wat van belang is om te weten als beginnende belegger. De cursus is overigens geheel gratis en neemt ongeveer een half uur in beslag. Overigens bestaat de cursus uit zes relevante hoofdstukken.

Na het volgen van deze cursus is het mogelijk om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen, zonder financieel risico te lopen. Met een beurssimulator ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waar onbeperkt mee kan worden geoefend. Dit is een uitstekende kans voor beleggers om het beleggen te oefenen en om ervaring op te doen in de beleggingssoftware.

Download de gratis beleggingssoftware hier

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse