In dit artikel wordt nader toegelicht waarom zelf beleggen met beleggingsmethodes een slimme manier van beleggen is. Er zijn verschillende beleggingsmethodes beschikbaar waar beleggers gebruik van kunnen maken. Wilt u weten hoe u zelf kunt starten met online beleggen? Lees dan verder voor de voordelen waar u als belegger van kunt profiteren!

Zelf beleggen

Hoe werkt online beleggen?

Bij online beleggen, oftewel virtueel beleggen, kunnen beleggers profiteren van veel voordelen. Met een online beleggingsprogramma is het eigenlijk voor iedereen mogelijk om te starten met beleggen. Het enige wat een belegger nodig heeft is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding. Bij online beleggen hebben beleggers de mogelijkheid om te beleggen in verschillende effecten zoals aandelen, grondstoffen, indices en valuta.

Beleggen in verschillende effecten met de hefboom

Bij een online beleggingsprogramma maken beleggers automatisch gebruik van de hefboom. Beleggen met de hefboom betekent simpelweg dat u profiteert van deze voordelen. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om te beleggen met kleine bedragen. Beleggers zijn hierdoor niet meer genoodzaakt om te beleggen met een grote inleg. Tevens zorgt de hefboom ervoor dat beleggers in staat zijn om te beleggen op korte termijn.

De hefboom vergroot de inleg met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor is afhankelijk van het soort effect waar een belegger in wil beleggen. Bij het beleggen in aandelen is de hefboomfactor vaak 1:10 of 1:20. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

Hefboomwerking

Figuur 1: Zelf beleggen met beleggingsmethodes – Voorbeeld hefboomeffect. Klik om te vergroten.

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf met een inleg van 50 euro. De hefboomfactor is in dit geval 1:10, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vergroot met 10 (50 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 500 euro, dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. Tevens kan de belegger hierdoor meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Kortom, de hefboom zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met 100 euro of zelfs minder. 

Wat is CFD beleggen?

Online beleggen wordt in de beleggingswereld vaak CFD beleggen genoemd, omdat beleggers beleggen met CFD’s. CFD is de afkorting voor Contract For Difference, hierbij sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een overeenkomst. Het gaat bij CFD beleggen om de voorspelling van de koers, beleggers kunnen hier winst mee realiseren.

Bij een goede voorspelling van de koers ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs van de aanbieder van het beleggingsprogramma. De belegger heeft in dat geval winst gerealiseerd. De aanbieder van het beleggingsprogramma wordt overigens ook wel een tussenhandelaar of broker genoemd. Bij een verkeerde voorspelling van de koers, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs aan de broker te betalen. De belegger heeft in dit geval te maken met een verlies.

Zelf beleggen met beleggingsmethodes

Om risico’s tijdens het beleggen te beperken is het verstandig om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggers kunnen een aanleiding vinden door gebruik te maken van een beleggingsmethode. Twee bekende en simpele beleggingsmethodes zijn de fundamentele analyse en de technische analyse

Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse kijken beleggers simpelweg naar recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie van een effect. Dit kunnen beursgenoteerde bedrijven zijn, maar ook grondstoffen en indices. Aan de hand hiervan kunnen beleggers bepalen om te speculeren op een koersstijging of koersdaling.

Bij een positief nieuwsbericht kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersstijging. Wij geloven dat de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf in waarde zullen stijgen onder de beleggers. Wij denken dat hierdoor ook de koers zal gaan stijgen. Hieronder wordt een voorbeeld van een positief nieuwsbericht weergegeven.

Voorbeeld positief nieuwsbericht

Figuur 2: Zelf beleggen met beleggingsmethodes – Positief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Bij een negatief nieuwsbericht kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersdaling. Wij geloven dat de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf in waarde zullen dalen onder de beleggers. Tevens denken wij dat hierdoor de koers zal gaan dalen. Hieronder wordt een voorbeeld van een negatief nieuwsbericht weergegeven.

Voorbeeld negatief nieuwsbericht

Figuur 3: Zelf beleggen met beleggingsmethodes – Negatief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Technische analyse

Bij de technische analyse draait het niet om recente ontwikkelingen, maar om het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie uit de markt zoals prijs en omzet. Aan de hand van deze informatie proberen beleggers een voorspelling te doen met betrekking tot het koersverloop. In tegenstelling tot de fundamentele analyse draait het bij de technische analyse om historische informatie.

Beleggen voor dummies

Om meer te leren over online beleggen en de beleggingsmethodes, kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van de cursus beleggen. In deze cursus worden de beleggingsmethodes nader toegelicht aan de hand van een beleggingsvoorbeeld. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de beleggingsmethodes. Tevens wordt uitgelegd hoe u andere risico’s tijdens het beleggen kunt beperken. De cursus is overigens geheel gratis en neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Hieronder worden de hoofdstukken van de cursus weergegeven.

Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Belangrijke begrippen voor beginnende beleggers

Hoofdstuk 2. Hoe werken CFD’s?

Hoofdstuk 3. Op welke manier kan ik winst maken met CFD’s?

Hoofdstuk 4. Het beheersen van uw risico’s

Hoofdstuk 5. Praktische zaken

Hoofdstuk 6. Beginnen met handelen in CFD’s

Fictief beleggen

Na het volgen van de cursus kunt u ervoor kiezen om te starten met fictief beleggen. Beleggen met een demo account zorgt ervoor dat u het beleggen kunt oefenen op werkelijke koersen, zonder financieel risico te lopen. Op deze manier kunt u leren van eventueel gemaakte fouten in het demo account. Het demo account ziet er overigens hetzelfde uit als het echte account. Kortom, dit is de ultieme manier om meer ervaring op te doen in het beleggingsprogramma op een veilige manier.

Download het gratis beleggingsprogramma!

 

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse