In dit artikel zullen we uitleggen hoe u kunt beginnen met zelf daytraden. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen. Met online beleggen, oftewel CFD beleggen, is het voor beleggers mogelijk om te starten met daghandelen. Bij daghandelen handelt de belegger binnen één beursdag. Daarbij is het van belang dat de belegger binnen deze tijd winst heeft gerealiseerd. In dit artikel zullen we ingaan op de basisaspecten van online beleggen. Meer weten? Lees dan verder!

Zelf daytraden

CFD beleggen

CFD beleggen, een ander woord voor online beleggen, brengt veel mogelijkheden mee voor beginnende beleggers. Met CFD beleggen is het voor beginnende beleggers mogelijk om te starten met handelen in aandelen of andere effecten. Beleggers zijn met CFD beleggen niet genoodzaakt om te beleggen met grote bedragen. CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference, bij deze beleggingsvorm sluiten de belegger en de broker een overeenkomst. De broker is overigens de aanbieder van het online beleggingsprogramma.

Er zijn verschillende brokers, oftewel verschillende beleggingsprogramma’s. Het enige beleggingsprogramma richt zich bijvoorbeeld voornamelijk op de handel in valuta. Daarnaast zijn er ook beleggingsprogramma’s waarbij het mogelijk is om te beleggen in verschillende effecten zoals grondstoffen, aandelen, indices en valuta.

Hoe kan een belegger geld verdienen met CFD beleggen?

In tegenstelling tot offline beleggen is het bij CFD beleggen mogelijk om te beleggen op een koersstijging en op een koersdaling. Bij offline beleggen, waarbij een belegger naar een bank of beleggingskantoor gaat, is het alleen mogelijk om te handelen op een koersstijging. Daarentegen draait het bij CFD beleggen om de voorspelling van de koers. Hierdoor is het voor beleggers mogelijk om winst te realiseren bij een goede voorspelling van de koers.

Bij een goede voorspelling van de koers, zowel bij een koersstijging als koersdaling, ontvangt de belegger het verschil tussen de aankoop- en verkoopwaarde van de broker. De belegger heeft dan winst gerealiseerd. Overigens dient de belegger het verschil tussen de aankoop- en verkoopwaarde aan de broker te betalen, bij een verkeerde voorspelling van de koers. De belegger heeft dan te maken met een verlies. Aan het eind van dit artikel zullen we uitleggen hoe u risico’s tijdens het beleggen kunt beperken.

CFD beleggen en de hefboom

Daarbij is het van belang om te weten dat beleggers met CFD beleggen automatisch gebruik maken van de hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om te beleggen met kleine bedragen. De hefboom vergroot de inleg van beleggers met een vooraf bepaalde hefboomfactor. Hierdoor kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. Met een hogere aandelenpositie kan de belegger tevens meer winst realiseren, bij een goede voorspelling van de koers. Hieronder wordt de hefboom geïllustreerd.

hefboomeffect

Figuur 1. Zelf daytraden met CFD beleggen – Voorbeeld hefboom. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen met een inleg van 50 euro. De hefboomfactor bij de handel in aandelen van beursgenoteerde bedrijven is vaak 1:5 of 1:10. In dit voorbeeld hebben wij gekozen voor de hefboomfactor 1:10. Dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 500 euro en dit is direct de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Met deze nieuwe inlegwaarde is de belegger in staat om een hogere aandelenpositie in te nemen. Waardoor een kleine koersverandering kan zorgen voor meer winst, bij een goede voorspelling van de koers. Kortom, de hefboom zorgt ervoor dat CFD beleggen voor iedereen toegankelijk wordt.

Zelf daytraden

Zoals in de inleiding werd aangegeven is daytraden de Engelse vertaling voor daghandelen. Bij daghandelen dient een belegger een beleggingspositie te openen en sluiten binnen één beursdag. Daarbij is het van belang dat de belegger binnen deze beleggingstijd winst heeft gerealiseerd. Met CFD beleggen is het wel mogelijk om een beleggingspositie langer open te houden dan één beursdag, maar de belegger betaalt hier wel een kleine premie over. Daghandelen en de hefboom zorgen ervoor dat beleggers op korte termijn winst kunnen realiseren.

Risico’s beperken met beleggingsmethodes

Veel beleggers onderschatten het belang van een aanleiding. Beleggen met een aanleiding vergroot de kans op winst en verkleint de kans op risico’s. Door gebruik te maken van een beleggingsmethode kunnen beleggers risico’s beperken. Er zijn twee bekende beleggingsmethodes; de technische analyse en de fundamentele analyse. Dit zijn twee totaal verschillende beleggingsmethodes waar beleggers gebruik van kunnen maken tijdens het beleggen.

Risico’s beperken met beleggingsfuncties

In het beleggingsprogramma zijn twee functies waar beleggers gebruik van kunnen maken; de profit call en stop loss functies. Met deze functies kunnen beleggers risico’s beperken. Met de profit call functie kunnen beleggers een gewenste winst instellen. Als de koers dit punt bereikt wordt de positie automatisch gesloten door het beleggingsprogramma. Daarnaast kunnen beleggers gebruik maken van de stop loss functie. Met deze functie kunnen beleggers een maximaal verlies instellen. Als de koers dit punt bereikt, wordt de positie automatisch gesloten. Hieronder wordt een voorbeeld geïllustreerd vanuit het beleggingsprogramma. De beleggingsfuncties worden hier als volgt genoemd; sluiten bij winst en sluiten bij verlies.

Voorbeeld stop loss en profit call

Figuur 2. Zelf daytraden met CFD beleggen – Beleggingsfuncties. Klik om te vergroten. 

Zelf daytraden: Cursus beleggen

Om meer te leren over CFD beleggen of over de beleggingsmethodes, kunt u gebruik maken van de gratis cursus beleggen. Met deze cursus kunt u snel de basis leren over CFD beleggen en de mogelijkheden hierbij. In deze cursus komen ook verschillende beleggingstermen aan bod die handig kunnen zijn om te weten. De cursus duurt ongeveer een half uur en bestaat uit zes hoofdstukken.

Zelf daytraden: Demo beleggen

Om goed voorbereid te starten is het handig om zonder financieel risico te leren van gemaakte fouten. Hiervoor kunnen beleggers gebruik maken van demo beleggen. Bij een demo account ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, om onbeperkt mee te oefenen. Dit is een unieke manier om het beleggen goed te kunnen leren.

Download het gratis beleggingsprogramma hier!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference