Bij beleggen gaat het vaak over het online beleggen in aandelen van diverse beursgenoteerde bedrijven. Naast aandelen is online beleggen in een index ook mogelijk. Zo kunnen beleggers speculeren op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX index of de Amerikaanse NASDAQ index. In dit praktijkvoorbeeld laten wij zien hoe wij een mooie winst hebben behaald van €921,29 in 5 dagen tijd door te beleggen op de Nederland 25 index. Daarnaast worden er diverse beleggingstermen toegelicht, waaronder de index. Voordat u start met beleggen raden wij aan om eerst te oefenen met een gratis demo account, waarmee u met fictief geld kunt beleggen op real-time koersen.

Online beleggen in de AEX - thumbnail

Wat is een index eigenlijk?

Voordat u begint met online beleggen is het van belang om goed te begrijpen waar beleggen in essentie over gaat. Daar hoort ook bij dat u moet weten wat een index eigenlijk is. Een index is een verzameling van effecten die samen een bepaalde markt representeren. Kortom, het gaat bij een index om een optelsom van de grootste fondsen binnen een aandelenmarkt. Een bekende Nederlandse index is bijvoorbeeld de AEX index. Deze index wordt vaak ook wel de Nederland 25 genoemd en bestaat uit de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven. Andere bekende indices (meervoud van index) zijn:

  • NASDAQ in de Verenigde Staten
  • BEL20 voor de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven in België.
  • Londen FTSE 100 met de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven in het Engeland.

Nu horen wij u denken: een verzameling van effecten, maar wat zijn effecten dan? Nou effecten zijn verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen. Dit kunnen verschillende soorten rechten zijn, zoals aandelen, opties en obligaties. Bij het aankopen van bijvoorbeeld een bepaald aandeel koopt u het recht tegen een financiële waarde, namelijk de prijs van het aandeel.

Op basis hiervan heeft u een idee wat indices precies zijn. Vervolgens gaan we na waarom online beleggen in een index interessant kan zijn voor een (beginnende) belegger.

Waarom online beleggen in een index?

Een index is vaak populair door een aantal kenmerken die anders zijn dan bij het online beleggen in aandelen. Door te beleggen in een index kan de belegger profiteren van de winst van de gehele index. Dit wil zeggen dat als er meerdere beursgenoteerde bedrijven zijn die winst maken, profiteert de belegger daarvan. Bij een tegengestelde ontwikkeling, dus een daling bij meerdere beursgenoteerde bedrijven, kan het online beleggen zorgen voor risicospreiding. Er kan zelf ook nog sprake zijn van een positieve ontwikkeling op de index, mits deze wordt gecompenseerd door een aantal stijgende bedrijven. Door online beleggen hoeft de belegger dus niet meer te zoeken naar individuele aandelen die goed presteren. In plaats daarvan kan namelijk worden geprofiteerd van de procentuele stijging van de waarde van de complete index. Voor meer informatie over CFD’s raden wij aan om onze gratis cursus beleggen te doorlopen. Hiermee bent u in slechts een half uur volledig op de hoogte van alle begrippen en technieken voor CFD beleggen.

Wat heb ik nodig voor online beleggen in een index?

Online beleggen kan op vele manieren, maar vaak wordt er gebruik gemaakt van online beleggingssoftware van een gerenommeerde broker. Deze software kunt u, bij belangstelling voor beleggen, hier vergelijken en downloaden. Naast de beleggingssoftware raden wij ook altijd aan om te beleggen op basis van een aanleiding. Online beleggen zonder aanleiding creëert onnodig risico en levert een hoop frustratie op bij beginners. Dat terwijl het beleggen op basis van een aanleiding helemaal niet bijzonder ingewikkeld is. Het maken van een aanleiding kan eigenlijk op twee manieren, namelijk via een fundamentele analyse of via een technische analyse. Beide soorten van analyseren worden hieronder nader toegelicht:

Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse draait het om het vinden van een positief of negatief nieuwsbericht. Als dit nieuwsbericht negatief is, is de kans groot dat de koers hierdoor zal dalen. Daarom openen veel beleggers een short positie (speculeren op een dalende koers) naar aanleiding van een negatief bericht. Bij een positief bericht is dit precies andersom, hierbij wordt verwacht dat de koers een positieve ontwikkeling zal gaan vertonen. Beleggers openen daarom een long positie (speculeren op een koersstijging). Deze nieuwsberichten bestaan voornamelijk uit aankondigingen van een beursgang, publicatie van jaarcijfers of andere financiële berichten.

Technische analyse

Bij het maken van een technische analyse probeert een belegger om een voorspelling te maken van de koers. Vaak worden hier een aantal hulpmiddelen bij gebruikt die door de beleggingssoftware worden aangeboden. Enkele voorbeelden hiervan zijn het voortschrijdende gemiddelde en de Bollinger Bands. Ook bij dit praktijkvoorbeeld hebben wij een indicator gebruikt uit onze beleggingssoftware. Hierbij gaat het om de Commodity Channel Index (CCI).

Commodity Channel Index (CCI)

De Commodity Channel Index maakt gebruik van een typical price. Dit houdt in dat er een gemiddelde prijs wordt gemaakt over de laagste en hoogste sluitingsprijs binnen een bepaalde periode. Om deze indicator goed te begrijpen moet u weten hoe u deze kunt aflezen. Onder de koers van het desbetreffende aandeel verschijnt een aparte grafiek die de Commodity Channel Index waarde aangeeft. Ruim 80% van de tijd beweegt de Commodity Channel Index binnen een waarde van -100 en +100, dit wordt gezien als een normale bandbreedte. Zodra de Commodity Channel Index over de 100 gaat is er sprake van een “overbought” signaal. Dit wil zeggen dat er een stijging in de koers wordt verwacht. Bij een waarde lager dan -100 is er sprake van een “oversold” signaal. Dit wil zeggen dat er een koersdaling wordt verwacht.

Praktijkvoorbeeld online beleggen in de AEX: openen van de positie

Bij het bekijken van ons beleggingsprogramma op 7 september 2017 zagen we dat de Nederlandse index een signaal gaf wat overeenkwam met de bovenstaande beschrijving van de Commodity Channel Index. Deze nam namelijk een waarde aan van 124 en op basis daarvan besloten wij een long positie te openen. We kozen voor een inleg van €259 waarmee we 150 contracten konden kopen. Door de hefboomfactor van 1:300 kreeg onze beleggingspositie een waarde van €77.914. Zie onderstaande afbeelding voor een overzicht van de opening van onze positie.

openen positie - online beleggen in de AEX

Afbeelding 1 – openen van de positie online beleggen in AEX. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies.

Praktijkvoorbeeld online beleggen in de AEX: sluiten van de positie

Nadat we onze koers een aantal dagen in de gaten hadden gehouden zagen wij op 12 september dat de Commodity Channel Index waarde weer onder de 100 kwam en dat gaf het signaal dat de koers weer zou dalen. Op basis van dat signaal besloten wij de positie te sluiten. In 5 dagen tijd had de koers inderdaad een stijging doorgemaakt, precies zoals we hadden verwacht. Zie onderstaande afbeelding voor een overzicht van het sluiten van onze positie.

sluiten van positie - online beleggen in de AEX

Afbeelding 2 – sluiten van de positie online beleggen in AEX. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies.

Praktijkvoorbeeld online beleggen in de AEX: overzicht na sluiten van de positie

Na het sluiten van de positie zagen wij in het overzicht dat we een prachtig resultaat hadden behaald van €921,29 in maar 5 dagen tijd! Achteraf gezien bleek dat onze voorspelling correct was en dat we met behulp van de Commodity Channel Index een mooie winst hebben behaald. We hadden nog even kunnen wachten aangezien de koers nog even op niveau bleef, maar dat weet je natuurlijk nooit van te voren. Al met al is dit zeker een indicator om te gebruiken tijdens het online beleggen! Zie onderstaande afbeelding voor het resultaat van onze belegging.

winstoverzicht - online beleggen in de AEX

Afbeelding 3 – overzicht van de positie online beleggen in AEX. Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies.

Praktijkvoorbeeld online beleggen in de AEX: conclusie

Na een succesvolle belegging aan de hand van de Commodity Channel Index hebben wij een winst gehaald van €921,29 met een inleg van €259. Wat ons betreft een prachtig resultaat. Het bepalen van een aanleiding is essentieel, daarom raden wij altijd aan om eerst te oefenen met online beleggen alvorens u gaat beleggen met echt geld. Door te oefenen met fictief geld kunt u verschillende technieken oefenen en leren gebruiken.

Kies hier een gratis demo account en leer online beleggen. Durft u het nog niet aan? Bekijk dan onze gratis cursus beleggen voor een snelcursus waar u echt wat aan heeft!

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aandelenindex