Beleggen in opties

In dit artikel leest u hoe het mogelijk kan zijn om winst te maken opties in een aantrekkende markt maar ook in een economische crisis zoals nu. Veel particulieren die zelf beginnen met beleggen weten onderhand wel dat het ook mogelijk is om winst te maken met short gaan. Oftewel het speculeren op de dalende koers van een bepaalde onderliggende waarde zoals een grondstof of aandeel.

Short gaan of long gaan?

Beleggers gaan er  vaak vanuit dat short gaan meer risico behelst dan long gaan. Dit is echter niet het hele verhaal. Speculeren is altijd risicovoller dan gewoon beleggen. Of je nou long of short gaat. Bij het speculeren is short gaan of long gaan even risicovol. Als de koers anders beweegt dan u als belegger heeft voorspeld dan verliest u geld, of dit nu door een stijgende of dalende koers is.

Wat echter wel het geval is dat short gaan niet met vaste producten kan zoals aandelen, u kunt wel als u de aandelen bezit, opties schrijven over die aandelen met de verwachting dat de waarde van de aandelen dalen. Zodat u uw eigen verlies kan beperken. Short gaan is dus altijd speculeren vandaar dat mensen denken dat het meer risicovol is. Maar het is dus niet méér risicovol dan long gaan op opties. Slechts meer risicovol dan gewone beleggingen.

Naked short gaan

Het interessante is echter dat u ook long of short kan gaan op aandelen of grondstoffen die u niet bezit. Dat heet ‘naked’ long of short gaan. Dit is dus niet een defensieve strategie maar een beleggingsstrategie.

Opties zijn er in vele soorten en maten, het is een soort standaard beleggingsproduct. CFD’s, Futures of ETF’s, trackers of indextrackers zijn hiervan afgeleid. Vaak hebben deze net andere specialisaties dan opties en zijn ze als het ware finegetuned op bepaalde indexen. Trackers of ETF’s zijn een soort opties voor indexen zoals de AEX index of de Dow Jones bijvoorbeeld. CFD’s zijn echt voor korte termijn en werken vaak met een hogere hefboom dan reguliere opties. Kijk dus goed bij een broker welk soort afgeleide van opties ze gebruiken om het grootste rendement eruit te halen.