Het beleggingsproduct Trackers is in het buitenland beter bekent als EFT. Een Tracker doet niets anders dan het volgen van de index. Er zijn vele verschillende indexen ter wereld, AEX en Dow Jones zijn daar slechts twee voorbeelden van.

Het koersverloop van een Tracker gaat gelijk op met de koers van de index zelf. De kosten van een Tracker zijn in de meeste gevallen eentiende van de indexstand. Dit betekent dat wanneer de index op 250 staat, de Tracker 25 euro kost. Hierdoor is het voor iedere belegger mogelijk om de waarde van de gekochte Tracker ieder moment van de dag te volgen.

Eigenschappen Trackers

Trackers zijn efficiënt en makkelijk te begrijpen. Hierdoor is het beleggen in Trackers voor iedere belegger interessant. Daarnaast spreid je als belegger het risico als je een Tracker koopt. Een index is namelijk een samenstelling van een aantal grote ondernemingen. Hierdoor is de index, en de gekochte Tracker, niet afhankelijk van één onderneming.

Wanneer je in het bezit bent van een Tracker krijg je dividend uitgekeerd. In de meeste gevallen krijgt de belegger het dividend, de winst, cash uitgekeerd, dit na aftrek van de beheerskosten.

Wanneer u in het bezit bent van een Tracker kan u zo lang als u wilt deze in uw portemonnee houden. Een tracker heeft namelijk een onbeperkte looptijd. Dit zorgt voor minder risico, er staat namelijk geen druk op een stijging dan wel daling van de index.

Tracker voor iedere belegger

Trackers bieden kansen voor iedere belegger. Zowel de nieuwe als de ervaren, passieve als actieve belegger. De een zal ze bijvoorbeeld graag gebruiken bij optie- en futuresstrategieën, of om een korte speculatieve positie met Trackers in te nemen. De ander voelt zich aangetrokken tot het relatief lage risicoprofiel van een gespreide aandelenportefeuille.

Ook voor startende particuliere beleggers kunnen Trackers een prima belegging zijn. Deze groep kan voor een klein bedrag meedelen in algemene marktontwikkelingen zonder zich te hoeven bekommeren om de keuze voor specifieke ondernemingen.